Limburg

Carwashes blijven in het vizier

Als het van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) afhangt, zullen gemeentebesturen in de toekomst makkelijker verdachte bedrijven kunnen screenen. Begin deze maand waren er op verschillende plaatsen in Limburg invallen geweest in carwashes door inspectiediensten. Dat gebeurde onder andere in Hasselt, Genk en Sint-Truiden.

Gemeentebesturen kunnen op dit moment niet zo makkelijk een verdacht bedrijf doorlichten, want daar ontbreekt een juridisch kader voor. Winsten uit de georganiseerde misdaad worden witgewassen in bijvoorbeeld massagesalons, nachtwinkels, gokkantoren, shishabars of carwashes.  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil een duidelijk wettelijk kader zodat een burgemeester meer middelen ter beschikking heeft om de georganiseerde criminaliteit in zijn of haar gemeente aan te pakken. Dat vertelde ze tijdens een bezoek aan Hasselt vandaag waar ze uitleg gaf over haar aanpak aan enkele Limburgse burgemeesters. 

Controle bedrijven

“Burgemeesters hebben nu al de mogelijkheid om bedrijven te controleren, maar dan enkel op bijvoorbeeld brandveiligheid en daarvoor eventueel sluiten”, vertelt de minister. “Het zou goed zijn om al die elementen samen te leggen en dat er een moraliteitsonderzoek komt naar de wettigheid van een inrichting met al die verschillende onderdelen samen. Zo kunnen ze onwettige activiteiten aanpakken.”

Sommige gemeenten zoals Genk hebben al strenge regels voor de toekenning van een vergunning voor een nachtwinkel, maar dat is niet overal in Limburg het geval. Met de nieuwe wet zal het makkelijker worden verdachte bedrijven te controleren.

20 inbreuken vastgesteld na controles in handcarwashsector – Haspengouw Nieuws