Limburg

Directies Gemeenschapsonderwijs verwerpen nieuwe CAO

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en het stedelijk en gemeentelijk onderwijs (OVSG) uitten hun onvrede over de nieuwe arbeidsovereenkomst voor het onderwijs door die niet te ondertekenen. “Door die CAO zullen er nóg meer leerkrachtentekorten zijn”, vreest het GO.

Traditioneel staat het Gemeenschapsonderwijs sterk in Zuid-Limburg. De directies zijn niet te spreken over de nieuwe CAO voor het secundair onderwijs, die gisteren werd afgesloten. “Wij ondertekenen dit niet”, klinkt het vastberaden. “We vrezen dat directeurs de komende jaren erg veel werk gaan hebben met het vinden van nieuwe leerkrachten”, zegt Koen Pelleriaux. “De 52 miljoen euro voor werkdrukverlaging en 15 miljoen euro voor syndicale vrijstelling is het equivalent van 1.220 bijkomende voltijdse leerkrachten. Dat er jaarlijks vijftien miljoen euro wordt vrijgemaakt om vakbondsleden vrij te stellen, is voor het GO! niet verstandig. Dat haalt mensen uit de klas terwijl er een lerarentekort heerst en er veel vragen op de scholen afkomen na corona. Bovendien dreigen de directies er extra werk bovenop te krijgen omdat ze aanspreekpunt worden van de syndicaal afgevaardigde in hun school of academie.”

Weyts heeft hun handtekening echter niet nodig om de CAO door te voeren. Hij kan zijn plan doorvoeren dankzij de handtekening van het Katholiek Onderwijs.