Limburg

Druk weekend werkte soms overtredingen op coronaregels in de hand

De politie heeft zondag de toegangswegen tot Bokrijk afgesloten omdat er te veel volk is door het mooie weer. Er werd kort na de middag geen toegang meer verleend tot het domein omdat het maximum aantal bezoekers bereikt is. Aan de toegangswegen werd aan de mensen gevraagd om terug te draaien. De speeltuin was volzet en er stond een lange rij wachtenden. In het park zelf kunnen nog wel mensen binnen. “

Ook op andere toeristische trekpleisters in Limburg was het afgelopen weekend druk door het mooie lenteweer. Aan de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen stond de parking afgeladen vol. In Beringen was er veel volk aan de Paalse plas, de avonturenberg op be-MINE en aan het Koersels Kapelleke om ijsjes te eten. Op sommige plaatsen was er zoveel volk dat de afstandsregel niet langer gerespecteerd kon blijven.

Veel fietsers in Haspengouw

Sinds de eerste lockdown zijn er 60 procent meer fietsers op het Limburgs Fietsroutenetwerk. En dat was gisteren niet anders. Sinds het begin van de lockdown werden 2.090.039 fietsers geteld op het Limburgs Fietsroutenetwerk. Dat zijn er liefst 36 procent meer dan de 1.535.696 fietsers in dezelfde periode vorig jaar.

In de buurt van Sint-Truiden waren het ook vooral veel fietsers die er kwamen genieten. De oude spoorbedding naar Zoutleeuw werd heel wat jaren geleden omgetoverd tot een breed fietspad en werd het voorbije weekend door veel wielertoeristen herontdekt. Heel wat mensen stopten even voor een ijsje bij Vica in de Slachthuisstraat, waar het soms lang aanschuiven was. Ook aan het doorkijkkerkje te Borgloon was het aanschuiven geblazen. Op andere plaatsen zoals het kasteelpark te Heers was het dan weer een pak rustiger.

Lockdownfeestjes

Heel wat jeugdbewegingen zijn het afgelopen weekend terug opgestart. Alles gebeurde netjes in de maxixmumbubbel van 10 leden. Maar er werden het afgelopen weekend ook wat kantjes afgelopen. In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie lockdownfeestjes stilgelegd in Beringen en Hasselt. In Beringen werden 9 mensen betrapt op één locatie, in Hasselt 18 personen.

In Hasselt legde de politie een feestje stil in een woning in de Kolmenstraat. In totaal waren er 18 mensen aanwezig, en die kregen allemaal een proces-verbaal. 

In Beringen moest de politie tussenkomen in een huis in het centrum. Daar waren 9 mensen samen gekomen, die lachgas aan het inhaleren waren. Eén persoon ontsnapte nog via het balkon, maar de politie kon hem nog onderscheppen. Op vraag van het parket van Limburg werden alle aanwezigen gedagvaard. De persoon die het feestje organiseerde, riskeert 4.000 euro boete, de anderen 750 euro. Het lachgas werd in beslag genomen.

Ijsjes eten

Zoals je kan lezen werd er op verschillende plaatsen aangeschoven om dat felbegeerde eerste lente-ijsje te bemachtigen. Maar dat leidde tot wrevel bij de ijskarverkopers. De ijskarren mogen immers niet uitrijden omwille van de coronamaatregelen. “We mogen ons wel op één locatie opstellen, maar van deur tot deur rijden is verboden”, geeft een ijsverkoper ons mee. De maatregel wordt kritisch onthaald bij heel wat ijsventers. “Ik vind het absurd. Normaal rijden we van bubbel naar bubbel en kan iedereen afstand houden. Als we ons op één locatie opstellen, kan er net een samenscholing ontstaan, wat afgelopen weekend dus is gebeurd.”