Limburg

Fietstunnels aan provinciehuis in Hasselt zijn klaar

Met een aparte tunnel voor openbaar vervoer en 3 nieuwe fietstunnels is het kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan en de Boudewijnlaan in Hasselt nu helemaal heraangelegd. Fietsers trappen voortaan over de 2,2 kilometer nieuwe fietspaden rondom het kruispunt.

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwde meer dan twee jaar aan de 3 nieuwe fietstunnels en de aparte tunnel voor het openbaar vervoer,  onder het drukke kruispunt op de Grote Ring met de Universiteitslaan en de Boudewijnlaan in Hasselt. Langs de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan legden AWV en De Lijn een aparte bedding voor het openbaar vervoer aan. Reizigers van De Lijn zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuiven op de Universiteitslaan aan de verkeerslichten aan de Grote Ring omdat de bus daar een tunnel induikt.

Vrolijk fietsen

Fietsers en wandelaars kunnen zich vanaf nu in alle richtingen rondom het kruispunt begeven. De 3 fietsonderdoorgangen werden ruimer gemaakt en krijgen meer lichtinval. Een extra fiets- en voetgangerstunnel aan de noordzijde van het kruispunt verbindt het Kapermolenpark met de evenementensite Park H. Ook verderop onder de Universiteitslaan ligt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel van 70 meter lang, die de bushaltes aan het provinciehuis en aan Park H met elkaar verbindt. 

Tenslotte zullen ook de verkeerslichten van de 4 kruispunten in de omgeving op elkaar worden afgestemd, dat moet zorgen voor een vlotte doorstroming van het gemotoriseerd verkeer. De Vlaamse Overheid investeerde 21 miljoen euro in de heraanleg.