Limburg

Hasselt en Haspengouw rijden zo goed als clean

De SLim-acties van de provincie leverden afgelopen weekend een mooi resultaat op: in Hasselt en Haspengouw bleek bij controles geen enkele bestuurder onder invloed van drugs te rijden. Overdreven snelheid blijft een heikel punt.

SLim staat voor Safe(S)-Limburg en is een provinciaal gecoördineerde verkeersactie ter voorkoming van weekendongevallen. SLim is een initiatief van de gouverneur en wordt uitgevoerd in samenwerking met de lokale en federale politie en het Limburgs parket. SLim-acties zijn gecombineerde verkeersacties gericht op het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en tegen te hoge snelheid. Deze acties vinden het hele jaar door plaats. Deze keer waren vooral de politiezone Lokale Politie Regio Hoofdstad (Hasselt) en de politiezone Gingelom – Nieuwerkerken – Sint-Truiden actief. Hier de resultaten:

  • Er werd in totaal bij 243 bestuurders een ademtest afgenomen, 5 van deze testen  waren positief             
  • 2539 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid. 26% van de voertuigen of 670 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid
  • Er werd van 200 bestuurders een drugstest afgenomen. Er was geen enkele positief
  • Er werden 7 andere verkeersinbreuken vastgesteld. Eén bestuurder pleegde inbreuk op de wetgeving rijbewijs. Er werden bovendien nog 6 andere verkeersinbreuken vastgesteld
  • Bij deze SLim-controles werden 20 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.

Weekendongevallen

In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 34 verkeersongevallen gemeld, waarvan 13 met lichamelijk letsel en 21 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen er 10 lichtgewonden en 1 zwaargewonde.

Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 26 ademtesten afgenomen, waarvan er 4 positief bleken. Er waren in totaal 10 gevallen van vluchtmisdrijf.

De politiezone kanton Borgloon deed niet mee met de actie.