Limburg

Hasseltse topman van De Voorzorg opgepakt

Bij een onderzoek van de federale gerechtelijke politie naar onder meer corruptie en witwaspraktijken is vandaag Tony Coonen opgepakt. Coonen is de 55-jarige topman van de socialistische mutualiteit De Voorzorg in Limburg en actief bij sp.a. Het onderzoek, waarvoor dinsdag huiszoekingen plaatsvonden, zou rond bouwcontracten draaien. 

Hasselaar Tony Coonen wordt ervan verdacht de spil te zijn van een netwerk rond corruptie en witwaspraktijken. Hij is vandaag opgepakt door de federale gerechtelijke politie. Mogelijk zijn panden verkocht aan ontwikkelaars waarbij onrechtmatige voordelen zijn opgestreken. Welke rol Coonen, de ex-man van de Hasseltse oud-burgemeester Hilde Claes (sp.a), daarin als vermeende spilfiguur precies speelde, is nog niet duidelijk.

Ook enkele andere bestuursleden van De Voorzorg zouden gearresteerd zijn. Verder zijn er verdachten opgepakt die een link hebben met de bouwsector. Op een tiental plaatsen in de regio Hasselt waren er vandaag huiszoekingen, zowel op privé-adressen als bij bedrijven. Het is nog niet duidelijk of er iemand is aangehouden. Het parket wil voorlopig geen commentaar geven. “Het onderzoek zit nog in een opstartfase en het parket onthoudt zich momenteel van ieder commentaar in afwachting van verdere resultaten”, zegt parketwoordvoerder Jeroen Swijsen. “Het parket kan nog niet meedelen of de gearresteerden al of niet zullen worden voorgeleid en aangehouden.” 

Coonen is actief bij sp.a en was nog lijstduwer voor de Kamer in 2019.