Limburg

Huwelijk tussen PXL & Syntra Limburg bezegeld

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits zegende vandaag samen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en gouverneur Jos Lantmeeters het ‘huwelijk’ tussen SYNTRA Limburg en Hogeschool PXL. Het doel van de strategische alliantie is het bundelen van de krachten om het eigen aanbod te versterken en om iedereen de kans te geven levenslang te leren. Het samenwerkingsakkoord krijgt de naam SyntraPXL en wil een katalysator zijn voor de regio.

SYNTRA Limburg en Hogeschool PXL zijn beide experts in het professionaliseren van mensen en organisaties. Minister Crevits klinkt enthousiast: “De strategische alliantie behoedt het recht op levenslang leren en dat juich ik met veel enthousiasme toe. Als opleidingsorganisatie en hogeschool bundelen ze de krachten en zullen ze elkaar wederzijds versterken.” Een troef voor de Limburgse regio is het zeker.

Huwelijk

“Ik ben vereerd om vandaag dit bijzondere huwelijk te mogen inzegenen tussen PXL en SYNTRA Limburg”, klonken de eerste woorden van minister van Werk en Economie Hilde Crevits op de digitale persconferentie van SyntraPXL. “Van meet af aan was ik gewonnen voor dit veelbelovend huwelijk dat noch kalverliefde noch Blind Getrouwd is. Sinds 2019 werken beide partners al samen waardoor SYNTRA-cursisten via een verkort programma gemakkelijk kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs van PXL. En omgekeerd: hogeschoolstudenten kunnen zich gemakkelijk heroriënteren naar voltijdse dagopleidingen van SYNTRA Limburg. Het resultaat daarvan is een stevig huwelijkscontract tussen evenwaardige partners dat het beste van beide werelden combineert.”

SyntraPXL

De strategische alliantie betekent een nieuwe naam voor Syntra Limburg dat zowel ondernemersopleidingen s’ avonds aanbiedt, als korte bijscholingen of voltijdse opleidingen overdag. Deze zullen voortaan allen onder de vlag ‘SyntraPXL’ georganiseerd worden. Door het samenwerkingsakkoord kunnen cursisten na het behalen van een SYNTRA-getuigschrift doorstromen naar een hogeschoolopleiding en via een verkort programma een diploma hoger onderwijs behalen. In omgekeerde richting zal PXL makkelijker studenten heroriënteren naar voltijdse dagopleidingen van SYNTRA Limburg.

Beide organisaties hebben vele raakvlakken en zijn bijzonder complementair. In plaats van te concurreren, kozen ze voor een sterke samenwerking die resulteert in gedeelde opportuniteiten. Zo kan content uit hogeschoolprogramma’s dienen voor SYNTRA-opleidingen en kunnen docenten uitgewisseld worden. Naast het delen van expertise, wordt men ook één op gebied van netwerken, financiële inkomsten en branding. “SYNTRA Limburg kan voortaan meegenieten van de uitstraling die PXL in Limburg heeft op vlak van hoger onderwijs. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat cursisten nog meer goesting krijgen om te studeren aan een hogeschool”, aldus minister Crevits. “PXL krijgt dan weer toegang tot het uitgebreid ondernemersnetwerk van SYNTRA Limburg, wat zeer nuttig kan zijn in functie van onderzoek of leerplekken.”

Met het samenwerkingsakkoord hebben beide organisaties de ambitie om in te zetten op levenslang leren. Men wil opleidingen aanbieden voor iedereen met een leeftijd tussen 15 en 100 jaar: loopbaanbegeleiding in elke fase van het leven.