Limburg

Limburg gaat voor meer dan 10.000 klimaatbomen

Met de campagne Klimaatbomen in Limburg breken provincie Limburg, Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net een lans voor meer bomen in de woon- en werkomgeving. “Ik wil snel opschalen naar meer dan 10.000 klimaatbomen”, klinkt het enthousiast bij Limburgs gedeputeerde voor Milieu en Natuur, Bert Lambrechts (N-VA).

“De nieuwe website www.klimaatbomeninlimburg.be helpt gemeentes, groenaannemers en burgers om de juiste boom voor een locatie te selecteren en hem correct te planten”, steekt gedeputeerde Bert Lambrechts van wal. “Klimaatbomen zijn geen wondermiddel tegen de klimaatverandering. Maar ze milderen wel de gevolgen in de woon- en werkomgeving. Ze temperen de gevolgen van piekregens en droogte. Ook de gezondheid van de mens, erfgoed, cultuur, toerisme en natuur hebben baat bij meer bomen in de bebouwde kom.”

Inhaalmanoeuvre

“Er is dringend een inhaalmanoeuvre nodig, en iedereen kan een steentje bijdragen”, benadrukt de gedeputeerde. “We willen in Limburg voluit gaan voor méér klimaatbomen in tuinen, parken, pleinen en straten. Die aanplant moet wel doordacht en planmatig gebeuren. Ik heb daarom 2 opdrachten gegeven: een kennisplatform en een vereenvoudigde subsidie voor gemeentebesturen. Vandaag lanceren we de website www.klimaatbomeninlimburg.be tijdens de Limburgse Trefdag voor Klimaatgemeentes. Deze website vormt hét kennisplatform over klimaatbomen voor Limburgers, Limburgse gemeenten en professionelen.”

Kies de juiste boom

Op de website vind je een handige zoektool. Zo kies je makkelijk de juiste boom voor een bepaalde locatie. Deze tool maakt gebruik van een doordacht geselecteerde lijst van bomen. Klimaatbomen in Limburg kiest resoluut voor bomen die groot en oud kunnen worden, tolerant zijn voor hogere temperaturen en droogte en (late) vorst kunnen weerstaan. Op de Limburgse lijst staan op dit moment zo’n 110 grote en kleine inheemse en uitheemse soorten en fruitbomen waaronder de zomereik, resistente iepen, de wierookceder, maar ook de Perzische slaapboom en de Nashipeer.

Limburgse gemeenten planten al enkele jaren klimaatbomen via het project “Ruimte voor Bomen” van Limburg.net en het LSM-klimaatbomenfonds. De teller staat momenteel op 7 626 aangeplante of aan te planten bomen.