Limburg

Honderden agenten en militairen zoeken nog steeds in park Hoge Kempen naar bewapende beroepsmilitair

Er zijn woensdagavond schoten gehoord tijdens de klopjacht naar de voortvluchtige beroepsmilitair Jürgen Conings. Er stegen ook rookpluimen op vanachter een wijk in Lanklaar. Maar de afgelopen nacht leverde geen resultaat op.

UPDATE & SAMENVATTING

De politie heeft de spoorloze militair Jürgen Conings nog altijd niet kunnen vinden. Na een heuse klopjacht op de gewapende man dinsdag, begon de politie gisterenmiddag het Nationaal Park Hoge Kempen uit te kammen. Er werden 350 agenten ingezet gisteren om hem te zoeken, maar zonder resultaat. “Er wordt verder gezocht”, laat Eric Van Duyse van het federaal parket vanmorgen weten. Rond 9 uur vanmorgen reden opnieuw heel wat legervoertuigen aan. Op dit moment is het Park Hoge Kempen afgesloten voor het publiek en is er ook activiteit aan de brug in Wilsele.

Sinds dinsdag….

Aan het Dilserbos, in Dilsen-Stokkem (Limburg), is de politie tot woensdagmorgen 4.30 uur op zoek geweest naar een zwaarbewapende beroepsmilitair. Later werd het actieterrein verlegd naar park Hoge Kempen. Voorlopig blijft de man spoorloos. Hij zou ermee gedreigd hebben een gewelddadige actie uit te voeren. De federale politie heeft een officieel opsporingsbericht gepubliceerd om Jürgen Conings terug te vinden. Het grotere natuurgebied “Nationaal Park Hoge Kempen”, naast het bos waar de auto werd gevonden, is afgesloten.  

De klopjacht begon dinsdagmiddag in Leopoldsburg, maar later werd ook noordwaarts in de provincie Limburg gezocht. De politie is op zoek naar de beroepsmilitair die eerder deze maand al in Leopoldsburg amok had gemaakt en in het bezit is van een wapens.

Zwaarste wapens al gevonden

Rond 18 uur dinsdagavond werd een auto gevonden aan de rand van een bos in Dilsen-Stokkem, de woonplaats van de militair. Daarin bevonden zich alvast de zwaarste wapens die de militair bij zich had. De auto was van hetzelfde type als de auto waarmee de militair reed, maar er hingen geen nummerplaten meer aan het gevonden voertuig.

Geweldadige actie

Het federaal parket heeft de zaak overgenomen van het parket van Limburg en meldt dat de gezochte man een veertiger is. Volgens het parket zijn er elementen die wijzen op een “ernstige dreiging met een gewelddadige actie”. Er is ook sprake van een afscheidsbrief. De man zou er extreemrechtse sympathieën op nahouden en heeft eerder al dreigementen geuit, o.a. aan het adres van viroloog Marc Van Ranst.  Die is samen met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht tot de geseinde man gevonden wordt.

Opsporingsbericht

Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een T-shirt van Timberland. Wie meer informatie heeft over de zaak, of denkt de militair gezien te hebben, kan terecht op het nummer 0800 30 300.