Limburg

Limburgers verdienen in privé-sector minder dan Vlaams gemiddelde

De Limburgse loontrekkende in de privé-sector verdiende in 2020 gemiddeld 3.431 euro bruto per maand. Dat is 275 euro meer dan het jaar voordien, maar nog altijd 219 euro minder dan het gemiddelde in Vlaanderen. Dit geldt enkel voor de privé; in de openbare diensten krijgt elke ambtenaar ongeacht zijn woonplaats evenveel.

Dat blijkt uit het jaarlijkse salariskompas van Jobat, de vacaturesite van de mediagroepen Mediahuis en DPG Media. Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos op basis van de gegevens van 83.148 Vlamingen, van wie 9.774 Limburgers.

Limburg heeft al altijd een achterstand in de lonen gekend in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Tot een aantal jaren geleden bedroeg het verschil steevast een tiental procent. De jongste jaren was de kloof echter flink kleiner geworden, tot nog 4 procent in 2019. Maar sinds 2020 lijkt ze weer toe te nemen. Vergeleken met het gemiddelde bruto maandloon van 3.650 euro in Vlaanderen, is de kloof met Limburg (3.431 euro) opnieuw gegroeid tot 6 procent.

Trendbreuk?

Het is niet duidelijk of er daarmee een trendbreuk is ingezet. Dat zal de volgende jaren moeten blijken. “Het is niet zo dat Limburgers met eenzelfde profiel en functie minder verdienen dan elders”, zegt hoofdredacteur William Visterin van Jobat. “Wel is het zo dat Limburg een relatief grotere concentratie van onder meer maakbedrijven en bouwondernemingen telt. Dat haalt het gemiddelde enigszins naar beneden. Limburg telt gewoon minder hoogbetaalde jobs. En dat is anders dan bijvoorbeeld in Brussel waar er veel er zich veel hoofdkwartieren van internationale bedrijven bevinden, en de Europese ambtenaren zich concentreren.”

Tevreden en gelukkig

De Vlaming geeft gemiddeld een 6,8 op 10 qua tevredenheid over zijn loonpakket. Meer dan één op de drie (36 procent) is erg tevreden en geeft een score van 8, 9 of 10. In Limburg is maar 32 procent erg tevreden.

In het verlengde daarvan: 41 procent voelt zich ‘erg gelukkig’ in zijn of haar professionele leven. In Limburg is dat ietsje minder met 39 procent. De gemiddelde score is 7 op 10.