Limburg

Meer natuurinspecteurs zorgen voor sterke stijging aantal pv’s

Het aantal vaststellingen en overtredingen in de Vlaamse bos- en natuurgebieden is gestegen van 1.551 in 2019 naar 2.450 in 2021. Dat blijkt uit cijfers van Agentschap Natuur en Bos die Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) bekend maakt. De combinatie van 8 extra natuurinspecteurs, meer bezoekers en dus ogen in onze natuur en de campagnes rond zwerfvuil en honden aan de leiband bewijzen daarmee hun nut.

Het aantal processen-verbaal steeg met maar liefst 31% van 419 in 2019 naar 565 in 2021. De redenen voor het beboeten lopen flink uiteen, gaande van illegale kappingen over stroperij tot sluikstorten. Minister Demir legt uit: “Onze natuur in Vlaanderen is kwetsbaar, we moeten er dan ook goed zorg voor dragen. Aan zware overtredingen zoals illegale kappingen, stroping of beschadiging van onze natuur moet paal en perk gesteld worden. Maar ook het achterlaten van afval kan ook bijzonder schadelijk zijn voor planten en dieren, om nog maar te zwijgen van de netheid. Door sterk te handhaven verhogen we de pakkans, maar ook met veel dank aan de vele bezoekers in onze natuurgebieden, die als het ware als extra ogen fungeren en melden als anderen over de schreef gaan.”

Meer ogen, meer meldingen

In 2020 en 2021 is een opvallende stijging te zien in het aantal dossiers van 1.551 in 2019 naar 2.450 in 2021. Dat heeft deels te maken met de coronaperiode waardoor er opvallend meer wandelaars zaken opmerken en doorgeven aan de politie. Daarnaast werden er 8 bijkomende natuurinspecteurs ingezet. De komst van de acht inspecteurs verbeterde de werkdruk voor de bestaande inspecteurs rond het behandelen van meldingen. “Uiteraard is handhaven en beboeten geen doel op zich. We willen door sterker in te zetten op handhaving er vooral voor zorgen dat we onze natuur- en bosgebieden beter beschermen, ondanks het feit dat meer mensen ervan komen genieten”, besluit Demir.