Limburg

Nieuw in Limburg: fietsen door de heide

Zondag is in Maasmechelen ‘Fietsen door de Heide’ geopend, een nieuwe belevingsroute die een attractiepool voor het fietstoerisme in Limburg gaat vormen. Het Nationaal Park Hoge Kempen en het mijnverleden staan daarbij centraal.

Wie kent het nog…het liedje van Radeis uit 1983: ‘Fietsen op de heide’. Daarin ging men er nog zingend en fluitend van uit dat zoiets onder je tweetjes kon. Het zijn duidelijk andere tijden. Fietsen door de Heide ligt in het Nationaal Park Hoge Kempen bij Maasmechelen en is een belevingsroute van 4 km.

Stuthout voor de mijnen

Gedeputeerde voor Toersime Igor Philtjens legt het nieuwe project uit: “De weg aan de heide hebben we ontdubbeld om veilig te kunnen fietsen. De verloren brug over de E314 werd opgewaardeerd en tenslotte is er het sluitstuk, de overbrugging van de Weg naar Zutendaal. Daarvoor hebben we een brug laten bouwen die een iconisch architecturaal baken is en je hogerop naar een panoramisch uitzicht brengt.” Philtjens ziet er ook een mooi Limburgs verhaal in: “We willen hier vooral een verhaal vertellen, enerzijds dat van het Nationaal Park Hoge Kempen, voorlopig nog het enige nationaal park in Vlaanderen, en anderzijds het mijnverleden. Voor de bouw van de brug gebruiken we het hout van de naaldbomen die als stuthout voor de mijnen waren aangeplant, maar na de sluiting zijn blijven staan.”

Wie over de vier kilometer lange route fietst krijgt een variatie van uitgestrekte dennenbossen en mooie heidelandschappen. Het project heeft 2,9 miljoen euro gekost.