Limburg

Nieuw landinrichtingsplan geeft De Wijers alle kansen

De Vlaamse Landmaatschappij heeft een nieuw inrichtingsplan klaar voor De Wijers, het openruimtegebied Kiewit-Zonhoven. Het plan draagt bij aan een duurzame landbouw en versterkt tegelijk de natuur. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt voor de werken 1,2 miljoen euro vrij.

De voorbije jaren werkte de Vlaamse Landmaatschappij samen met de gemeente Zonhoven, de steden Hasselt en Genk en andere partners in De Wijers het landinrichtingsplan openruimtegebied Kiewit-Zonhoven uit. Het plan draagt bij aan een duurzame landbouw en versterkt tegelijk de natuur in het gebied, met aandacht voor klimaatverandering en met respect voor het historische open grasrijk landschap. De komende vijf jaar zal het landinrichtingsplan worden omgezet in de praktijk. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt voor de werken 1,2 miljoen euro vrij.

Landbouw verduurzamen

“Met deze plannen verzekeren en verduurzamen we de landbouw in dit open stukje landbouwgebied in De Wijers, zonder fietsers en wandelaars uit het oog te verliezen. Door de verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden, krijgen bedreigde planten- en diersoorten meer ruimte om zich te verplaatsen wat hun voortbestaan alle kansen geeft. Via bijkomende natte natuur en ontharding maken we ook de Wijers weerbaarder tegen de gevolgen van de klimaatverandering”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Het landinrichtingsplan wil de grootste landbouwzone in De Wijers duurzaam verankeren zodat het huidige weidelandschap behouden blijft en de lokale rundveelandbouw en andere bedrijven meer zekerheid krijgen.”

Ruimte voor het water

Daarnaast worden maatregelen genomen tegen de klimaatverandering door onder andere water opnieuw meer ruimte te geven en de Kauwbosstraat-Boekrakelaan tussen Zonhoven en Genk te ontharden. De biodiversiteit in De Wijers wordt opgekrikt door de waardevolle natuurgebieden in de buurt te verbinden met elkaar en zo bedreigde amfibieën zoals de boomkikker en de knoflookpad meer overlevingskansen te geven. Tenslotte zal het plan het gebied Kiewit-Zonhoven voor iedereen meer (be)leefbaar maken door trage wegen aan te leggen of te verbeteren en door ontmoetingsplekjes te voorzien.