Limburg

Ook jagersvereniging Hubertus veroordeelt dood van das

Bij Hubertus Vereniging Vlaanderen schiet de uithaal van Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in het verkeerde keelgat. Die had na het overlijden van de das fel uitgehaald naar de jagerij. “Ook wij vinden het heel erg wat de das is overkomen”, verduidelijkt jagersvereniging Hubertus. “Wie een das toetakelt, moet gestraft worden. Jager of niet”, reageert men in de krant Het Laatste Nieuws.

“Nog voor de feiten bekend of onderzocht zijn, nagelt Vogelbescherming Vlaanderen en het Natuurhulpcentrum een jager publiekelijk aan de schandpaal”, geeft men ons mee bij de jagersvereniging. “Voor alle duidelijkheid: wie een das toetakelt, moet gestraft worden. Jager of niet. Maar mag het gerecht eerst zijn werk doen?”

Foto geen bewijs

“Eén getuige is geen onomstotelijk bewijs, zeker als de jager in kwestie daartegenover een even valabel verhaal zet. En ook een foto is geen onomstotelijk bewijs, omdat het om een momentopname gaat en geen uitvoerig verslag dat minutieus alle handelingen in de tijd vastlegt.”

De jagerij haalt ook de quote van het parket erbij. “Alle elementen en verklaringen zullen naast elkaar worden gelegd. We tillen er zeker zwaar aan, maar momenteel zijn er nog te veel onduidelijkheden”, zegt Bruno Coppin van het parket.

Andere hypotheses moeten ook onderzochten worden vinden de jagers. “Misschien is het dier tijdens zijn nachtelijke activiteiten aangereden, en kon het met zijn laatste krachten vluchten naar het dichtstbijzijnde veld, tot het in de ochtend gevonden werd door een toevallige passant die zijn dagelijkse wandeling in de buurt deed. Een das probeert altijd te vluchten van een mens en leeft overdag in een burcht. Waarom dan nu niet?”

Onschuld tot tegendeel is bewezen

“Ondanks dat het gerechtelijke onderzoek nog loopt en dat de man zichzelf spontaan aangaf bij de politie, is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt. Dit is hysterisch en gortig. Vogelbescherming Vlaanderen en het Natuurhulpcentrum willen maar één ding: de jagerij in een kwaad daglicht stellen.”

Een das is een beschermde diersoort. Bij het toetakelen of mishandelen ervan staan zware straffen en sancties. Dat kan gaan van een maand tot vijf jaar cel.