Limburg

Overstromingen in Haspengouw en Limburg: “Iedereen helpt elkaar!”

Met een grote zin voor verantwoordelijkheid en solidariteit hebben Limburgers elkaar geholpen en gesteund, daar waar nodig. In heel wat Haspengouwse steden en gemeenten waren er problemen. Mensen waren bijzonder waakzaam, alert en behulpzaam. Hierbij een kort overzicht van de belangrijkste knelpunten van gisteren.

  • In Moelingen, een deelgemeente van Voeren, mogen de geëvacueerde bewoners weer naar huis. Zo’n 140 woningen werden vannacht ontruimd nadat rivier de Berwijn er uit haar oevers trad. Intussen zakt het waterniveau tot net boven het alarmpeil.
  • De brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg heeft al meer dan 200 oproepen voor wateroverlast ontvangen. In Hasselt is de situatie het ergst. De Demer vormt er een van de problemen.
  • Ook Haspengouw kreeg er flink van langs. In de regio Sint-Truiden staan de fruitplantages onder water. Er is er veel wateroverlast, zij het niet in de stad zelf. In Zepperen staat het water tot aan de knieën en ook in deelgemeente Aalst zijn er overstromingen. In Alken had het centrum te kampen met wateroverlast. De expresweg N 80 Sint-Truiden-Hasselt was afgesloten. In Wellen deden de wachtbekkens uitstekend werk maar ook daar stond op vele plaatsen water in straten en ging de waterloop tot aan de rand. Ondertussen is op de meeste plaatsen verkeer weer mogelijk.
  • In Maasmechelen ligt het veerpont in Meeswijk stil. Door de sterke stroming van de Maas is het niet meer mogelijk om tussen de twee oevers te varen. Mensen die toch nog aan de andere kant van de grens willen geraken, moeten omrijden via Maaseik of via de autosnelweg in Maasmechelen.