Limburg

Hasseltse Patty Giardina stuwt haar balletleerlingen naar hoog niveau

“Parijs. Amsterdam. Zürich. Mijn coaching van balletdansers is erop gericht om ze in gerenommeerde scholen geplaatst te krijgen.” Patty Giardina windt er geen doekjes om. Ze wil haar passie ballet doorgeven aan haar jonge pupillen. “Als ik ze zie schitteren, dan word ik emotioneel”, zegt ze.

Sint-Lambrechts-Herk, 21/01/2022

Al enkele jaren halen de balletdansers uit Haspengouw het nieuws. Ze halen soms goud op internationale wedstrijden. Gaandeweg kwamen er ook leerlingen afgezakt vanuit andere Limburgse gemeenten, en nu zelfs van Luik. Hoe blijft Patty Giardina, de coach, erin slagen om alle leerlingen op internationale stages en scholen binnen te krijgen? Wij trokken naar het dansatelier van Patty Giardina op zoek naar antwoorden.

Als reporter ter plaatse ontsnap je daar niet aan de regie van deze topcoach. Patty neemt de zaak in handen en blijft aandringen om eerst elke leerling individueel voor te stellen. Bij elke balletdanser spreekt ze vol lof en met veel fierheid over elk van hen.

Ballerina Beatrice, coach Patty en balletdanser Nick: “Wij leven voor het ballet!”

Topdansers

Zo is er de 11-jarige Nick Deckers uit Hasselt. De jonge kerel is geboren voor het ballet. Hij deed met succes een auditie voor de prestigieuze Nationale Balletacademie in Amsterdam en kan ook starten op de nieuwe Mosa Ballet School in Luik. De 4 jaar oudere Beatrice Carmans heeft in de zomer toelating gekregen voor de stage in de Opéra National de Paris En Académie Princesse Grâce, samen met de Alkense Sam Laureys. Beatrice gaat ook naar de Mosa School te Luik en naar internationale stages. Ze studeert aan het Virga Jessecollege in het 4e jaar Wetenschappen. Beatrice voelde zich uitgedaagd door de grote balletdansers. Ze bewondert hun discipline, daarom dat ze ballet fantastisch vindt. Verder is er Perrine Noël, 16 jaar, en nu ook aangenomen in Cannes in de Ecole Supérieure de danse. Ook zij trekt naar de Mosa Ballet School. Perrine heeft in de zomer ook verschillende stages gedaan zoals in de Monaco Académie Princesse Grace en ESB in Rome. Tenslotte is er Sam Laureys uit Alken, al jaar en dag kind aan huis in de balletschool van Patty.

Beatrice in actie: “Het is mijn passie! Mijn leven!”

Een leven gevuld met ballet

Zelf begon Patty al van kleins af aan met ballet. Op haar zeventiende startte ze haar professionele loopbaan bij gezelschappen in Limoges, Brussel, Rijsel en Nice. Na haar danscarrière behaalde ze in het gereputeerde Centre Goubé in Parijs het docentendiploma klassieke en hedendaagse dans. In Frankrijk richtte ze vervolgens haar eigen dansschool Les Espoirs op. In 1997 verplaatste ze die naar Hasselt. Toen ze in 2014 naar Sint-Lambrechts-Herk verhuisde, veranderde ze de naam in Balletto P. Giardina. “Maar eigenlijk heb ik niet echt een school. Ik heb maar enkele leerlingen. Ik zie mezelf meer als coach die elk van hen op een hoog niveau wil krijgen zodat ze toegang krijgen tot de gerenommeerde scholen van Europa.” En wat is nu Patty’s geheim? “Ze is streng en doet ons grenzen verleggen, maar ook zeer menselijk. De nauwe band tussen ons vraagt niet het onbereikbare. Ze zorgt ervoor dat we goed in ons vel zitten. Ze weet het beste in ons naar boven te halen”, klinkt het bij de jongeren in koor.

Nick Deckers in actie! De jongen wordt internationaal gevraagd.