Limburg

Rustige soldenperiode in Limburg

De winterkoopjes zijn gestart, maar komen traag op gang. Dat zeggen de federaties Comeos en Mode Unie. Die laatste hoopt dat het Overlegcomité – dat zich eind deze week buigt over de coronamaatregelen – snel perspectief zal bieden. “Dat zou het consumentenvertrouwen een belangrijke boost kunnen geven”, zegt Ilse Delanghe van Mode Unie.

Bij de zelfstandige modewinkels in Limburg werd de helft minder verkocht dan op de eerste dag van de wintersolden vorig jaar, zo blijkt uit een rondvraag van Mode Unie. De federatie heeft het over een start “in mineur”. Maar het cijfer moet wel worden genuanceerd want vorig jaar viel de eerste dag van de winterkoopjes op een vrijdag, in de kerstvakantie.

“De handelaars zijn toch tevreden over de opkomst voor een maandag”, zegt de federatie Comeos. Volgens de winkelorganisatie deden winkelstraten in vooral kleinere provinciesteden het beter dan de shoppingcentra. Ook online wordt er nog altijd veel gekocht. Vooral winteritems (jassen, truien …) zijn in trek door de lagere temperaturen. De federatie verwacht ook dat er komend weekend een grotere opkomst zal zijn.

Bij Mode Unie vreest men toch dat de solden weinig succesvol zullen zijn zolang er geen perspectief wordt geboden. De voorbije maanden waren al zwak voor de modewinkels en ook het afgelopen weekend, toen er al koppelverkoop werd georganiseerd, was geen groot succes, zegt Delanghe. “Er was wel volk in de winkelstraten, maar heel wat mensen flaneren gewoon wat.”

Volgens Mode Unie is het belangrijk dat er eindelijk perspectief wordt geboden, zodat de mensen weer plannen kunnen maken en zin hebben om zich op te kleden. “Mensen kopen nu alleen nog kleding als ze het echt nodig hebben, omdat ze meer thuiswerken, er amper feestgelegenheden zijn en ze geen vrienden en familie meer zien”, klonk het afgelopen weekend.

Daarnaast hoopt men ook op positieve communicatie van de overheid. “Shoppen moet uiteraard veilig gebeuren, maar als dat kan, dan moet het ook gezegd worden”, meent Delanghe.