Limburg

Schaatsen in Limburg zal niet lukken

Terwijl er in West-Vlaanderen beelden opduiken van schaatsers, zal dat in onze provincie niet zover komen, helaas. Schaatsliefhebbers hadden gehoopt dit weekend de schaatsen te kunnen aanbinden maar metingen hebben vandaag al hun hoop de kop ingedrukt. Er kan niet geschaatst worden op klassieke plekken als Bree, Stokkem en Genk.

Eerder vandaag liet Bree al weten dat schaatsen op het Oude Kanaal in deelgemeente Beek niet zal lukken, en ook verboden is.  De ijsmeester en de brandweer hebben vanmorgen het ijs gemeten, en dat is absoluut niet dik genoeg. Op sommige plekken is er zelfs nauwelijks ijs. 

En ook in Dilsen-Stokkem zal dat schaatsen niet lukken. In Stokkem is er een schaatsweide,  maar daar bleek gisteren al bij een meting dat er nog niet overal ijs was, en dat schaatsen dit weekend niet mogelijk zal zijn. 

Vanmiddag heeft ook in Genk de brandweer de ijsdikte gemeten op de Molenvijvers. Uit de cijfers blijkt dat de gemeten 4 centimeter ruim onder de nodige 12 centimeter ligt, en er nauwelijks nog iets gaat bijkomen. In gans Limburg waarschuwen bestuurders dat het gevaarlijk is omdat men door het ijs gaat zakken en onder het ijs gaat glijden, en niet meer boven geraakt.

Dooi in het weekend – kans verkeken

In het weekend gaat het dooien, dus het gaat niet meer lukken. Het is zelfs heel gevaarlijk. Tenzij je plaatsen kent waar het water onder het ijs nauwelijks diepte heeft. Maar die zijn eerder zeldzaam. Het KMI voorspelt op langere termijn hogere temperaturen, dus mogen de schaatsen in de kast blijven.