Limburg

Slakkengang vaccinaties duurt voort

Hoewel de vaccinatiecentra er in de Haspengouwse steden en gemeenten er helemaal klaar voor zijn, komt de eerste inentingsronde maar traag op gang.

Amper 1.004 Limburgers kregen afgelopen week hun eerste prik met het coronavaccin. De vaccinatiecampagne loopt vertraging op, vooral bij het ziekenhuispersoneel. Toch krijgen de ‘Moderna-ziekenhuizen’ volgende week wel een klein aantal AstraZeneca-vaccins geleverd.

Vijf weken na de start van de vaccinatiecampagne in Limburg hebben 26.046 mensen boven 18 jaar een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Het gros van hen – 17.382 mensen in totaal – zijn bewoners en personeelsleden van de rusthuizen. Van de 26.046 gevaccineerde Limburgers hebben er ondertussen 10.142 al twee dosissen gehad.

De vaccinatiecampagne zit momenteel wel duidelijk in het slop. Afgelopen week – van 5 tot en met 11 februari – kwamen er in Limburg amper 1.004 nieuwe gevaccineerden bij, dat is het laagste aantal sinds de opstart van de vaccinatiecampagne. Vooral het ziekenhuispersoneel is de dupe van die vertraging.

In Jessa in Hasselt en Sint-Trudo in Sint-Truiden, beide hub-ziekenhuizen van Pfizer-vaccins, werd er de afgelopen twee weken amper personeel ingeënt. Ook in de vier andere Limburgse ziekenhuizen, die afhankelijk zijn van Moderna-vaccins, loopt de vaccinatiecampagne spaak. In het ZOL in Genk zijn ondertussen nog maar 650 van de ruim 4.000 medewerkers ingeënt. De Moderna-ziekenhuizen krijgen pas in de week van 22 februari nieuwe Moderna-vaccins geleverd, al gaat het om kleine aantallen en zelfs over die leveringen bestaat nog geen zekerheid.

Ook verschillende psychiatrische centra in Limburg krijgen volgende week de eerste vaccins geleverd. Ook daar gaat het om AstraZeneca-vaccins. Zo zijn er voor het Psychiatrisch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden in totaal 400 vaccins gepland, het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem in Lanaken krijgt 200 vaccins en voor het Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen zijn er dat 100.