Limburg

“Stakingsoproep is ongehoord”

Voka – Kamer van Koophandel Limburg vindt de stakingsoproep van ABVV en ACV bouw-industrie-energie compleet onverantwoord. “Nu is het niet de tijd om lichtzinnig te staken. Ons economisch herstel hangt er van af”, zegt de organisatie.

“In hun oproep zeggen de bonden dat investeringen en koopkracht essentieel zijn, maar door hun roekeloze eisen ondermijn je net de investeringsbereidheid van onze Limburgse ondernemingen. Bijna de helft wil dit jaar hun geplande investeringen doorvoeren, ondanks de talloze tegenslagen van deze crisis. Deze eisen maken het voor bedrijven onmogelijk om op lange termijn een duurzame werkgever te zijn. Het is onaanvaardbaar en onredelijk om nu dus te staken of actie te voeren. Het is alle hens aan dek om de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog aan te pakken en dat doe je alleen door dialoog en overleg”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

“We staan vandaag op een kantelpunt. Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. Elke staking levert economisch verlies op. Ondernemingen in alle sectoren hebben nog met significant omzetverlies te maken. Gelukkig steunen niet alle bonden deze onverantwoorde stakingsdag. Hoe deze staking voor solidariteit tussen werknemers zorgt, is ons dan ook een raadsel”, reageert Leten.

Omzetverlies in iedere sector

De stakingseisen die de bonden in een pamflet verspreiden, snijden volgens Voka geen hout. “Een forse loonstijging is midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog een fout idee. Het zal de keel dichtknijpen van ondernemingen die nu al in ademnood zitten. Het is een waanidee dat er in sommige sectoren tijdens deze crisis bakken geld wordt verdiend. Elke sector heeft in 2020 omzetverlies geleden, en ook in februari van dit jaar is er nog een gemiddeld omzetverlies van 6%.”

Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag. Daarom moeten we ons houden aan de loonnorm. Voka wijst erop dat er volgens de CRB al een automatische indexaanpassing zal toegekend worden van 2,8 procent over 2 jaar.