Limburg

Topman Limburgs ziekenfonds De Voorzorg blijft voorlopig in de cel

De topman van het socialistisch ziekenfonds De Voorzorg in Limburg Tony Coonen,  blijft voorlopig in de cel. De man wordt samen met 4 anderen verdacht van corruptie bij het ziekenfonds.

Tony Coonen, hier in aanloop naar de verkiezingen van 2019 geflankeerd door Meyrame Kitir en Els Robeyns

Vandaag moest de raadkamer beslissen of de 5 aangehouden blijven. Het gaat om twee vennoten van een aannemersbedrijf, een vastgoedmakelaar en de boekhouder en topman van de mutualiteit. De raadkamer wilde uiteindelijk de 5 verdachten vrijlaten onder voorwaarden, maar het parket ging in 3 gevallen daartegen in beroep. 

Onder andere Tony Coonen blijft daardoor zeker nog twee weken in de gevangenis. “We hebben de raadkamer gevraagd om mijn cliënt vrij te laten. Hij werkt mee en zal dat in de toekomst ook blijven doen”, vertelt de advocaat van Coonen, Jeroen Vandenberck. “Het is het recht van het openbaar ministerie om beroep aan te tekenen. We zullen aan de kamer van inbeschuldigingstelling opnieuw gaan vragen om hem vrij te laten. Hij zal zeker verder blijven verder meewerken aan het onderzoek. Hij is zeer strijdvaardig om zijn gelijk aan te tonen.” Ook de boekhouder en de vastgoedmakelaar blijven voorlopig in de cel.

Mandaten

Intussen heeft het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten beslist dat het zich burgerlijke partij zal stellen in het lopende gerechtelijk onderzoek. In afwachting van dat onderzoek wordt het contract met de topman en de boekhouder tijdelijk geschorst.

Coonen is topman bij De Voorzorg Limburg en heef tal van betaalde mandaten:


-bestuurder bij Poliklinieken De Voorzorg
-voorzitter bij Nuhma (hip hoi, dat schuift 10.000 euro per jaar)
-bestuurder Hospitality De Voorzorg Limburg
-bestuurder geestelijke gezondheidszorg
-bestuurder directies eerstelijn De Voorzorg Limburg
-bestuurder coöperatieven De Voorzorg Limburg
-socioculturele werking De Voorzorg Limburg
-limburg Win(d)t
-commissaris Woonkrediet Antwerpen-Kempen-Limburg
-bionerga
-voorzitter bij Aspiravi
-bestuurder/directie NVSM Brussel
-federaal Secretaris bij De Voorzorg

Coonen gebruikt daarbij voor zijn huis- tuin- en keukenonderhoud een bvba met de naam Panta Rhei (ondernemingsnr: 0640.934.230). Daar zou een slordige 252.000 euro op de rekening staan en werd er afgelopen boekjaar 699.000 euro winst gemaakt. Dat schrijft de website ’t Scheldt.

Panden

Coonen zou enkele panden uit het Voorzorg-assortiment verkocht hebben.

Het hele gerechtelijke onderzoek draait rond die reeks panden van De Voorzorg Limburg die Tony Coonen de voorbije jaren heeft verkocht aan Hasseltse Immo Top Invest van Daan M. Het zou onder meer gaan om de hoofdzetel van De Voorzorg in hartje-Hasselt en om een pakket van drie gebouwen: vakantiecentrum Petit Rouge op de zeedijk van Blankenberge, vakantiecentrum Relaxhoris in de Ardennen en de Tongerse jeugdherberg Begeinhof. Ook een Hasselts bouwbedrijf waarmee De Voorzorg voordien zaken deed, maakt deel uit van het onderzoek.