Limburg

Twee schoolpoorten in Genk geblokkeerd door actievoerders tegen mondmaskers voor kinderen

Van alle Limburgse steden en gemeenten lijkt het protest tegen de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar op school het grootst in Genk. De schoolpoorten van twee basisscholen werden er met kettingen vastgemaakt zodat niemand nog binnen kon. Met hallucinante taferelen tot gevolg omdat kleine kinderen moesten toekijken hoe hun directeur met een grote kniptang de kettingen probeerde door te knippen.

Woensdagmorgen werden in het Genkse op twee basisscholen de poorten vastgeketend met kettingen zodat niemand nog binnen kon. De boze actievoerders zijn wellicht ouders van kinderen die radicaal tegen het mondmasker zijn. Dat is althans het vermoeden van de directie. Gisteren was het immers de eerste dag dat de regel inging van verplichte mondmaskers voor kinderen op school vanaf 6 jaar.

Gesloten poort

Leerkrachten van het vroege uur, poetspersoneel en werknemers van de kinderopvang geraakten woensdagochtend niet binnen op twee plaatsen. Het betreft de kleuter- en basisschool De Schom in Termien, en de nabijgelegen school On The Move, een freinetschool. Ouders die hun kinderen naar de voorschoolse bewaking wilden brengen, moesten onverrichter zake naar huis terugkeren. Het duurde een tijdje vooraleer de kettingen konden verwijderd worden. Directeur Carmen Janssen windt er geen doekjes om: “Mijn hart brak bij het zien van de huilende kindjes die stonden te wachten in de kou voor de poort. Hun ogen spraken boekdelen. We probeerden hen gerust te stellen; niemand wilde hén pijn doen. Toch maakte de hele situatie een diepe indruk op de kinderen. Wat wil je, als je als kind je veilige school niet binnen kan en de directie met een tang die kettingen zien doorknippen”, aldus Janssen.

Dreigmails

Wie achter de actie zit, is officieel niet geweten, maar heel ver moet er niet gezocht worden volgens de directie. Er is een kern van ouders die zich verzet tegen de mondmaskerplicht. Opnieuw Janssen: “We hebben daar begrip voor, maar als school staan we machteloos. Ik volg de orders van de overheid op en ik wil absoluut vermijden dat de besmettingen zich via de kinderen blijven voortzetten.” Het zou gaan om de ouders van zes kinderen van de in totaal 114 leerlingen. Eerder deze week kreeg Janssen ook al een dreigende mail van één van de ouders. De directeur heeft de politie op de hoogte gebracht en klacht ingediend.