Limburg

Universiteit Hasselt ontvangt erfenis van 2 miljoen euro

De Universiteit Hasselt ontvangt dezer dagen een erfenis van 2 miljoen euro. Ze moet die wel besteden aan specifiek onderzoek naar reumatische aandoeningen. Het is het hoogste bedrag ooit geschonken aan UH.

De erfenis van Roland Demaeseneer, een dokter uit Aalst, gaat integraal naar de universiteit van Hasselt. Daar klinkt men aangenaam verrast: “Een bedrag van die omvang hebben we nog nooit ontvangen. We zijn erg dankbaar en we gaan zijn idealen daarmee laten voortleven.” 

Dokter Demaeseneer was een jarenlang gewaardeerd internist in het ziekenhuis van Aalst. Bij zijn overlijden in september 2020 regende het online reacties bij de begrafenisondernemer, vooral van gewone mensen, gewone patiënten. Indrukwekkend….ook en vooral inhoudelijk.

De dokter was ongetrouwd, had geen kinderen, en was zelf enig kind. Tijdens zijn leven vergaarde hij een mooi kapitaal. Hij heeft altijd een fascinatie gehad voor afwijkingen in het bloed, en vandaar dat zijn erfenis naar het onderzoek naar auto-immuunziekten gaat.  

Onderzoek naar reumatische aandoeningen

Het geld zal gebruikt worden in het onderzoek naar reumatische aandoeningen, en meer specifiek naar reumatoïde artritis en spondyloartritis. De onderzoeksgroep ontdekte al verschillende stoffen in het lichaam, biomerkers, die aangeven of een persoon lijdt aan een vroege vorm van spondyloartritis. Dankzij de erfenis van dokter Demaeseneer kunnen de onderzoekers van BIOMED verder met hun onderzoek naar deze biomerkers.

Dubbel zoveel

Jaarlijks ontvangt UH ongeveer 900.000 euro aan giften, erfenissen, schenkingen en inkomsten van leerstoelen. Maar dit is dubbel zoveel. Daarnaast is het ook uitzonderlijk dat het zo specifiek wordt toegewezen aan een bepaald onderzoek.

Dokter Roland Demaeseneer