Limburg

Dokters en verplegers in frontlinie krijgen geen vaccinatie – vrijwilligers en kappers in woonzorgcentra wel

De vaccinatie van het ziekenhuispersoneel van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden gaat voorlopig niet door. Nochtans staan de dokters en de verplegers daar dagelijks in de frontlinie. In de woonzorgcentra zijn er vaccins teveel. De reactie van de ziekenhuisdirecties is opvallend: “Wij zijn teleurgesteld en voelen ons in de steek gelaten door de overheid.”

De vaccinatie gaat niet door omdat de overheid de beloofde vaccins niet kan leveren. Vreemd, want in de woonzorgcentra in het Haspengouwse zijn er overschotten. Daar is nu iedereen gevaccineerd en heeft men vaccins over.

Er komt nu uitstel voor onbepaalde tijd. Dat de ziekenhuizen de vertraging van de operatie te elfder ure te horen kregen, hakt er flink in bij het personeel. “Mensen gemotiveerd houden is zeer moeilijk op dit moment”, zegt Lieve Ketelslegers, persverantwoordelijke van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat normaal vandaag de vaccinaties zou opstarten. “Zeker voor wie op de spoedafdelingen of op intensieve zorg werkt, kwam het vaccin geen dag te vroeg. Dit nu zo laat moeten horen, werkt zeer, zeer demotiverend. We zijn teleurgesteld, boos en gefrustreerd.” Heel wat ziekenhuispersoneel zit op het tandvlees. Tegelijk leven ze met de dreiging van de besmettelijkere, Britse variant en een mogelijke derde golf.

Ook directeur Raf Lippens van het Trudoziekenhuis klinkt scherp: “We voelen ons op z’n zachtst gezegd in de steek gelaten door de overheid die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten.”

Het uitstel heeft te maken met de onzekerheden over de leveringen van Pfizer/BioNTech. De Vlaamse overheid heeft daarop beslist de vaccinaties van het ziekenhuispersoneel voorlopig stil te leggen. Vandaag moet er meer duidelijkheid komen over een heropstart. Vandaag tegen de middag krijgen de ziekenhuizen meer informatie hoe het verder moet. “Het is de bedoeling om later deze week opnieuw te starten met de vaccinaties van het ziekenhuispersoneel”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Mogelijk in een lager tempo en een lager volume dan eerst voorzien.”

Op de vraag waarom de overschotten van de rusthuizen niet kunnen gebruikt worden, kon niemand ons een antwoord geven. “We dienen die vaccins dan maar toe bij onze vrijwilligers en onze externe medewerkers zoals de kappers”, klinkt het daar.