Limburg

Voor het eerst kraanvogels geboren in ons land en wel in Limburg – bekijk hier de eerste beelden

Voor het eerst zijn er in Vlaanderen kraanvogels geboren. In de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen heeft een koppel, dat werd uitgezet door Natuurpunt, succesvol gebroed. We verwelkomen Gru en Dru. (Foto: Wim Dirckx)

De voorbije jaren heeft Natuurpunt met de steun van de Vlaamse overheid ingezet op natuurherstel in het valleigebied van de Zwarte Beek. Een koppel kraanvogels heeft er flink gebroed, want er zijn nu voor het eerst twee kleintjes. “De bekroning van al onze inspanningen”, klinkt het trots bij Natuurpunt Limburg.

Twee keer per jaar trekken de kraanvogels trompetterend in grote groepen over het oosten van Vlaanderen naar hun zomer- of winterverblijf. De afgelopen drie jaar streek er telkens een koppel neer in de Vallei van de Zwarte Beek. “Vorig jaar maakten ze hier voor het eerst een nest maar kwam het niet tot een broedgeval”, vertelt Christophe Van Ackere. “Dit jaar lukte het wel. Op 30 april kwamen twee kleine kraanvogels uit hun ei. Voor zover we konden teruggaan in de geschiedenis, is dit het eerste broedgeval in ons land.”

Ambassadeurs voor meer natte natuur

“Ik ben enorm fier dat er een eerste succesvol broedgeval is van de kraanvogel in Vlaanderen, en dan nog in Limburg”, vult Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir aan. “Na de wolf mogen we nu weer een topsoort toevoegen aan het lijstje. Ik heb ook de eer gekregen om de twee kleintjes een naam te geven. Ik kies voor Gru en Dru, naar de tweelingbroers uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke. Zij hebben ook van die lange smalle benen en bovendien is de Latijnse naam voor kraanvogel Grus grus.” Minister Demir steekt een grote pluim op de hoed van de Natuurpunters die keihard gewerkt hebben om dit prachtige veen- en moerasgebied te herstellen. “Met de Blue Deal willen we verder investeren in de zogenaamd ‘natte natuur’. Laat Gru & Dru daarvan de ambassadeurs zijn”, besluit Demir.

Natuurherstel loont

“Het is geen toeval dat de kraanvogels de Vallei van de Zwarte Beek uitkiezen, al zijn we toch nog blij verrast”, zegt Noah Janssen, directeur Natuurbeheer. “In Nederland en Duitsland broeden ze al jaren in uitgestrekte reservaten van duizenden hectares. Daar tegenover is de Vallei van de Zwarte Beek maar klein. Maar we hebben hier de voorbije 50 jaar heel hard gewerkt om de natuur te vernatten en de vegetatie, zoals venen en moeras, te herstellen.”

De kleine kraanvogels zullen ongeveer half juli hun eerste vliegpogingen doen. Tot eind oktober zal het kraanvogelgezin in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat er in de toekomst nog kleine kraanvogels hier geboren zullen worden. 

Eerste beelden

Gun ze rust

“Hoe graag mensen de vogels ook van dichtbij willen komen bewonderen, we houden de nestlocatie strikt geheim”, geeft Christophe ons mee. “De dieren zijn zeer gevoelig voor verstoring en we willen hen de nodige rust gunnen. Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal hier toezicht op houden.”

Iedereen is welkom om in de Vallei van de Zwarte beek te komen wandelen en het leefgebied van de kraanvogels te komen ontdekken. Maar blijf op de paden en hou je hond aan de leiband.