Limburg

Wordt De Wijers een landschapspark?

De Wijers is kandidaat om een officieel Landschapspark te worden. Er is blijkbaar steeds meer steun voor de kandidatuur. De partners van De Wijers dienen samen een sterk dossier in bij de Vlaamse Overheid, onder het motto: het land van 1001 vijvers.

De Wijers is in feite een natuurgebied met 9 toegangspoorten dat zich uitstrekt van Herk-de-Stad tot Genk (Bokrijk) en van Diepenbeek tot Houthalen-Helchteren. Midden-Limburg dus. Toen Vlaanderen in april 2021 een oproep lanceerde om je streek te laten erkennen als een officieel Landschapspark of Nationaal park, begon men in De Wijers onmiddellijk aan de opmaak van het dossier. Volgende week moet de kandidatuur voor Landschapsparken ingediend worden. Eind december hoopt het partnerschap groen licht te krijgen voor de volgende ronde en werk te kunnen maken van een Masterplan voor de volgende 20 jaar.

Uniek voor Vlaanderen

De Wijers staat bekend om zijn meer dan 1000 vijvers in prachtige beekvalleien, waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Het waterparadijs strekt zich uit over 8 gemeenten in het hart van Limburg, goed voor meer dan 25.000 ha vijverlandschap. Ook gedeputeerde Bert Lambrechts staat achter het idee: “De identiteit van De Wijers kan opgehangen worden aan vier sleutelbegrippen: water, natuur, cultuur en recreatie. Daarmee beantwoordt De Wijers onzes inziens voluit aan de doelstellingen die de Vlaamse overheid beoogt met landschapsparken.”