Sport

Belgian Cats stappen in het EK dankzij straffe overwinning op Oekraïne

De Belgische basketbalvrouwen hebben tegen grootste concurrent Oekraïne zelf de deur naar het EK wagenwijd opengezet. Na een droomstart (2-17) gaven de Belgian Cats de controle nooit meer uit handen: 65-87. Omdat Portugal later op de avond verloor van Finland, is de EK-kwalifciatie helemaal een feit.

De Belgian Cats wisten dat het heel wat beter moest dan donderdag tegen Portugal, dat deze interlands organiseerde in een coronabubbel, en dat deden ze ook. Ze maakten een droomstart (0-9) langs Raman, Kim Mestdagh en Allemand, die zich zou ontpoppen tot de leidster vanavond. Pas na 3 minuten kwam Oekraïne op het bord. Thuis wonnen de Belgen met 83-66 met 22 punten van Meesseman. Die ontbrak wegens corona, maar de Belgen misten haar helemaal niet. Ze liepen uit tot 2-17.

Weerstaan aan reactie

Na een droomquarter (17-29) wisten de Cats dat ze aan de reactie van Oekraïne moesten weerstaan. En dat deden ze ook. Ze behielden de hele match de controle. Enkel het 2e quarter (20-16) was voor de concurrent, maar de Oekraïners wisten van geen hout pijlen te maken, omdat iedereen bij de Belgen zijn punten maakte (21-39). Naar het einde van het 2e quarter had België het even lastig om te scoren en Jagoepova – in België goed voor 32 punten – raakte onder stoom. Bij de rust stond er 37-45 op het bord.

De Belgen bleven goed verdedigen en hielden Oekraïne ook in het begin van de 2e helft af. En ook offensief liep het vaak fraai: Raman en Allemand maakten er opnieuw een 10 punten-kloof van: 42-52. En Ann Wauters, met haar 40 dubbel zou oud als Billie Massey, liet die laatste scoren: 46-57.

Naar het einde van het 3e quarter toe was het duidelijk dat bij Oekraïne het beste er ook af was.  De Cats gingen met 10 punten het laatste quarter in (47-57).  Oekraïne had geen eindschot meer in huis – al kwam Jagoepova wel weer tot 32 punten. Maar haar collega’s konden niet volgen.

De bommetjes van Hanne

Omdat bij België iedereen bleef scoren – onder meer Hanne Mestdagh met wat bommen – was de zege snel een feit, meer nog: de Belgen demonstreerden naar het einde toe en maakten er nog een afstraffing van: 65-87. Het was invalster Becky Massey, die bij haar debuut voor België, de eindstand vastlegde vanaf de vrijworplijn.

Topschutster bij België was Allemand met 18 punten, ook Billie Massey (15), Raman (14) en Kim Mestdagh (11) haalden dubbele punten.

België blijft zo groepsleider met 4 zeges op 4. Als Portugal verloor van Finland, was het EK-ticket voor de Belgen binnen. En zo geschiedde: het gastland ging met 70-62 onderuit.

België is er voor de 3e keer op een rij bij met brons in 2017 en 5e in 2019. Het EK 2021 vindt plaats in Frankrijk en Spanje van 17 tot 27 juni.