Sport

Start van de Ronde van Vlaanderen afwisselend in Antwerpen en in Brugge?

Ontvangt de Grote Markt van Brugge in de toekomst weer de Ronde van Vlaanderen? Die kans bestaat, want Brugge en Antwerpen hebben bij Flanders Classics een voorstel ingediend om afwisselend de start van Vlaanderens Mooiste te organiseren.

In 2017 verhuisde de start van de Ronde van Vlaanderen van Brugge naar Antwerpen. Daardoor laat de Ronde de laatste jaren West-Vlaanderen (op Kerkhove na) links liggen.

Het contract tussen Flanders Classics en de stad Antwerpen om de startplek van de Ronde te organiseren loopt na dit jaar af. De kans voor Brugge om weer in de dans te springen.

2 weken geleden al zei de Brugse burgemeester Dirk De fauw dat hij koste wat kost de start van de Ronde van Vlaanderen terug naar zijn stad wil halen. Maar daarbij wil Brugge Antwerpen niet in het harnas jagen.

Brugge en Antwerpen hebben een akkoord om vanaf volgend jaar afwisselend de start van de Ronde van Vlaanderen te organiseren.

Brugge was van 1998 tot en met 2016 de vertrouwde startplaats van de Ronde van Vlaanderen, die komende zondag voor de vijfde keer in Antwerpen van start gaat. Het contract tussen Flanders Classics en Antwerpen loopt na die editie af. Antwerpen betaalt jaarlijks 400.000 euro voor de organisatie van de start. Brugge liet eerder al weten opnieuw kandidaat-startplaats te zijn, maar beide steden willen niet tegen elkaar in een opbod verzeild geraken. “Wij hebben altijd gezegd dat we er alles zouden aan doen om de start van de Ronde van Vlaanderen terug naar Brugge te halen”, zegt burgemeester Dirk De Fauw (CD&V). 

Havenfusie

“De economische return van die wereldwijde uitzending is natuurlijk één reden, maar we voelen vooral dat de Bruggelingen De Ronde terug willen”, gaat De Fauw verder. “We hebben dit dossier langzaam en discreet voorbereid. Er hangt immers een zwaar financieel plaatje aan vast. Maar ik heb contact gelegd met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).”

“We hebben samen een historisch akkoord gesloten om onze havens te laten samenwerken. In de rand van die besprekingen hebben we het ook over de Ronde gehad. We vonden het onzinnig om als grootste en derde grootste stad van Vlaanderen tegen elkaar te moeten opbieden. Bart De Wever en ikzelf hebben een voorstel uitgewerkt naar Flanders Classics toe. We willen de start afwisselend organiseren.” 

Volgens het plan dat De Fauw op tafel legt, zou Antwerpen in 2022 na twee corona-edities nog een ‘grand départ’ willen organiseren, in 2023 zou de start dan in Brugge plaatsvinden. Of het effectief zover komt, is nog niet zeker. “Flanders Classics (de organisator van de Ronde van Vlaanderen,red.) is op de hoogte”, zegt de Brugse burgemeester. “Er waren afgelopen weekend nog besprekingen. De deal is nog niet rond, we mogen het vel van de beer nog niet verkopen. Maar ik heb er vertrouwen in.”