Sport

Zuid-Limburgse basketbal-liefhebbers massaal verontwaardigd over VRT

Haspengouw telt heel wat basketballiefhebbers. De teleurstelling was zondag groot toen de VRT de aangekondigde wedstrijd tussen de Belgian Cats en Turkije pas begon uit te zenden toen het al 19-20 stond. “We worden al jaren stiefmoederlijk behandeld, maar dit slaat werkelijk alles”, reageren de Haspengouwse supporters.

Zaalsporten zijn erg geliefd in Haspengouw. Twee topploegen uit het volleybal bevinden zich niet toevallig in Alken en Wellen. Ook het basketbal is erg populair bij de jongeren. Femina Habac uit Sint-Truiden zag haar ledenaantal de afgelopen jaren mooi stijgen. Maar op televisie werd de sport, zeker wat betreft de vrouwen, slecht behandeld. Toen de Belgian Cats 4 jaar geleden een mooie opmars maakten in het Europees Kampioenschap, ontdekte de sportredactie van de VRT dat ook vrouwenbasket boeiend, spannend en vooral heel sportief kan zijn.

Antonio

De VRT stapte vervolgens met veel moeite in het basketbalgebeuren. Dat ging niet zonder slag of stoot. Antonia Delaere, één van de 5 basisspelers, werd constant Antonio genoemd en de commentator dacht dat met drie punten verschil de wedstrijd al gewonnen was. Vier jaar later is die commentaar er niet echt op vooruit gegaan. “Ze blijven nog teveel commentaar geven alsof het voetbal betreft. Dit is een totaal ander spel”, aldus Tereza uit Sint-Truiden.

Verontwaardiging

In de Haspengouwse basketbalwereld ergert men zich al langer aan de gebrekkige commentaar van de VRT. Maar zondag kozen de fans uiteraard voor de VRT-zender om de wedstrijd live te kunnen volgen. Het EK gaat naar zijn kwartfinales, en de Belgen moesten zondag absoluut winnen tegen Turkije. “Het is balen als je niks dan wielrenners op je scherm ziet.”

Wie geduld had werd uiteindelijk beloond. Toen het 19-20 op het bord stond begon de VRT de wedstrijd uit te zenden. Wie iets van basket kent weet dat de opbouw van een wedstrijd zeer belangrijk is. Wie zijn de speelsters, wie neemt welke positie in, hoe zit het met de dynamiek en het tactisch spel? “Dit is een totale afgang voor de openbare omroep”, geeft Tereza mee.

Uiteindelijk wonnen de Belgian Cats met 63 tegen 61. Zij gaan door naar de kwartfinales.