Haspengouw Nieuws

Alken stelt Wellen voor een ultimatum: “Binnen de maand bereidwilligheid tonen om te fuseren met 4!”

Op de gemeenteraad van Alken werd er gedebatteerd over de fusiemogelijkheden in Haspengouw. Sinds Borgloon resoluut koos voor Tongeren, dringt de tijd om een goede oplossing te vinden. Meerderheid en oppositie willen dat buurgemeente Wellen klare wijn schenkt. Binnen de maand moet er een duidelijk antwoord komen van Els Robeyns of ze een fusie met 4 gemeenten al dan niet wil aangaan: Alken, Wellen, Kortessem en Diepenbeek.

De gemeenteraadsleden van Alken hebben van gedachten gewisseld over de fusie van hun gemeente. Over de algemene krachtlijn was men het eens: het mag nu wel snel gaan. Na de démarche van Borgloon, dat voor Tongeren koos, klinkt het unisono dat er genoeg getalmd werd. Marc Penxten (N-VA), burgemeester volgde bevestigend de tussenkomsten van zijn collega’s uit de meerderheid en de oppositie dat het vooruit moet gaan. Er groeide een consensus dat Wellen, of beter: Els Robeyns, eindelijk eens moet praten en kiezen. Ze krijgt nu een deadline van één maand om klare wijn te schenken. Robeyns zei zelf eerder op de avond op de gemeenteraad in Wellen dat ze met drie niet voldoende vindt. Dat euvel is met het Alkense voorstel alvast weggewerkt.

Fusie: “No Way!”

André Vanhex (Open VLD) klonk scherp: “Wellen gaat niet meedoen. Op één van de vergaderingen van de voorbije maanden heeft Els Robeyns van Wellen duidelijk gezegd ‘NO WAY’! Conclusie: om te dansen moet je met twee zijn. We hebben geen partner. We moeten stoppen met deze zinloze discussie en de zaken pragmatisch aanpakken. Wij moeten snel handelen want anders gaat men ons dat opleggen. Welke strategie gaan we nu ontwikkelen om tot resultaat te komen en niet opgeslorpt te worden?”

Die strategie werd later in het debat duidelijk. Zowel meerderheid als oppositie raakten of waren ervan overtuigd dat Wellen, of beter Robeyns, niet wil fuseren. Omdat de raadsleden geen rondjes willen blijven draaien werd er in consensus bevestigd dat de Wellense burgemeester nog één maand krijgt om de knoop door te hakken. Robeyns zal moeten beslissen of ze bereid is de piste met 4 gemeenten wil aangaan: Wellen, Alken, Kortessem en Diepenbeek. Patrick Martens (Groen), gemeenteraadsvoorzitter: “Ik lees in de analyse dat Wellen niets voelt voor een fusie. Zij voelen zich goed in hun bubbel. Kortessem heeft oog voor Diepenbeek. Conclusie: wij schuiven onze deadline op naar eind september. We kunnen niet eindeloos blijven wachten. Dus binnen een maand willen we weten wat Wellen en Kortessem willen.”

Hasselt

“Er zijn nog andere pistes mogelijk”, opperde Kris Franssens (CD&V). “Het ging in die bestuurskrachtanalyse vooral over het organisatorische. CD&V stelt de vraag wat er voor ons in Alken inzit. Bijvoorbeeld: de verenigingen in Alken zouden achteruit gesteld worden. Met drie fusioneren is geen optimaal scenario. Daaruit blijkt immers dat dat binnen 15 jaar ook weer te zwak gaat zijn. CD&V wil zich dus niet langer blind staren op de fusie met drie. Het wordt tijd dat we ook durven kijken naar Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Herk-de-Stad en zeker Hasselt. Waarom Hasselt? Alken heeft veel banden. Denk maar aan de Eerstelijnszorg, de brandweer en het ziekenhuis. Wij willen verder onderzoeken wat de verschillende opties inhouden voor onze Alkense burgers. Het moet altijd in het voordeel zijn van onze Alkenaren”, besluit Franssens.