Alken

Alken aan de slag met burgerprojecten

Met het initiatief burgerbudget nodigde de gemeente Alken haar inwoners uit om actief te participeren, projecten in te dienen en uit te voeren. De respons was zeer positief. De burgerparticipatie levert 4 mooie projecten op die verbindend werken.

“Onze eerste oproep om een project in te dienen ten voordele van onze gemeente en haar inwoners heeft heel wat voorstellen opgeleverd”, steekt schepen van Burgerparticipatie Frank Vroonen (Groen) van wal. “Het zijn stuk voor stuk warme initiatieven van betrokken Alkenaren. Een onafhankelijke expertenjury en de Alkenaren zelf hakten de knoop door.” Vier projecten krijgen nu financiële steun en zullen door het gemeentebestuur concreet worden uitgevoerd. Vroonen: “Het valt me op dat veel Alkenaren de hand aan de ploeg willen slaan en in hun wijk of buurt aan de slag willen gaan”, glundert de schepen.

Verbindend viaduct

De bewoners van St.-Joris rijden dagelijks onder en over het viaduct. “Het is een toegangspoort tot het dorp en al die passages maken dat het wat fraais verdient”, vertelt Vincent Westerwoudt. Op de jaarlijkse BBQ van de bewoners van de Ruisenburgstraat groeide het idee. Samen ontwierpen ze een concept voor de verfraaiing. Aan één kant van het viaduct, onder een van de rijstroken, komt een afbeelding van een Ferrariskaart van 10 tot 14 meter breed van en van 3 tot 4 meter hoog, afhankelijk van de betaalbaarheid. Daarop komt een sonnet dat het mooie St.-Joris als thema heeft: een lofzang op de bewoners en hun dorpskern. De verwaarloosde brug snakt naar verfraaiing. De bewoners hopen ook het Agentschap Bruggen en Wegen mee te krijgen in het verhaal om zo mogelijk het ganse viaduct aan te pakken. Het ontwerp en het sonnet zijn klaar. Technieker van dienst Daniel Cuypers ziet technisch drie mogelijkheden maar hoopt vooral dat de realisatie met de nieuwste techniek van een printrobot kan gebeuren. Het budget hiervoor hangt rond de 3000 euro.

Jongeren helpen senioren

De vier projecten vallen op door hun verbindend karakter. Zo zullen drie basisscholen intens samenwerken met de senioren om hen de nodige know how bij te brengen in het omgaan met de digitale wereld van vandaag. Kinderen uit de basisscholen Sint-Joris, De Kleine Reus en de B@S!S leren senioren het ABC van een laptop, smartphone, pc. Het derde project focust op de bewegwijzering van toegankelijke wandelwegen met rustbanken. De vierde werkgroep gaat een mobiele speelstraat realiseren die kan verplaatst worden van wijk naar wijk, van straat naar straat binnen Alken. Omwille van het succes wil schepen Vroonen in 2022 opnieuw een budget voor nieuwe burgerprojecten vrijmaken.

Een digitale voorstelling van hoe het viaduct er gaat uitzien