Alken

Armoedevereniging wil niet weten van textielzak Limburg.net

U kreeg hem wellicht ook zeer recent in de brievenbus, de OPTIMO-folder van Limburg.net. Daaruit blijkt dat Limburg.net vanaf 1 januari tweewekelijks uw tweedehands textiel zal ophalen. Maar dat is niet naar de zin van de Sint-Vincentiusvereniging. “Onze 25 vrijwilligers spannen zich al jaren in om tweedehandskledij op te halen voor minderbedeelden. Dit mogen ze niet van ons afnemen,” zegt Paul Dirickx.

Al twintig jaar lang haalt Sint-Vincentius in Alken twee keer per jaar kleren op voor mensen die het minder breed hebben. “Want ook in Alken is er armoede en die gaat zelfs in stijgende lijn”, zegt Paul Dirickx van de Sint-Vincentiusvereniging. “Wij hadden gehoopt dat Limburg.net begrip zou tonen voor onze vraag om de ophaling van kledij in Alken aan ons over te laten. Onze ophaling gebeurt heel professioneel, met bestelwagens van Alkense ondernemingen en met de leiding van de Scouts en de Chiro. In november 2019 haalden we liefst 5.000 zakken op. Alles staat al jaren goed op punt. Maar dit zou voor ons wel eens heel slecht kunnen aflopen. We roepen de Alkenaren dan ook op om de zak voor kledij van Limburg.net niet te gebruiken, en de ophaling door Sint-Vincentius te blijven steunen.”

De Vincentiusvereniging heeft een winkeltje met tweedehandskledij voor de minderbedeelden

“Ook wij strijden tegen armoede”

Woordvoerder Ilse Luypaerts van Limburg.net zegt dat vanaf 1 januari 2022 inderdaad het Optimo-systeem wordt ingevoerd: “Naast de kledingcontainers, die blijven bestaan, organiseren we vanaf dan een tweewekelijkse ophaling van textiel. Het herbruikbare textiel wordt ingezet in de strijd tegen armoede. Dat komt onder andere terecht bij kringwinkels, tweedehandswinkels, OCMW’s of organisaties in de armoedebestrijding. Het niet-bruikbare textiel wordt gerecycleerd. Op die manier kunnen we garanderen dat het ingezamelde textiel maximaal benut wordt en zo veel mogelijk een tweede leven krijgt.”

“We hebben bij het ontwikkelen van het Optimo-concept wat betreft textiel alles goed doorgepraat met de kringloopwinkels”, vervolgt Luypaerts. “Bovendien heeft het systeem het voordeel dat alles wat geld opbrengt per gemeente ook een return naar die gemeente oplevert. Stel dat Alken veel opbrengt, dan vloeit er ook winst terug naar Alken.

Of Limburg.net zou ingaan op de vraag om de textielzak in Alken te schrappen? “Als een gemeentebestuur die vraag zou stellen, gaan we dat bekijken. Maar tot nu toe heeft geen enkele gemeente die vraag gesteld.”

“Geen bedreiging”

Volgens milieuschepen Frank Vroonen (Groen) mag Sint-Vincentius dit niet zien als een bedreiging. “Het Optimo-project is goed voor ons milieu”, aldus Vroonen. “Door de jaren heen is de textielconsumptie gestegen. We kunnen samen met Sint-Vincentius in kaart brengen hoeveel er telkens wordt opgehaald en dat goed opvolgen. Dan kunnen we vanuit de gemeente hun initiatief ook promoten, wat we tot nu toe nog niet hebben gedaan.”

Alkens N-VA-gemeenteraadslid Alex Dubois zetelt in de raad van bestuur van Limburg.net. Hij treedt de schepen bij: “Dankzij Optimo blijft het recyclagegebeuren binnen Limburg en schrijven we een mooi verhaal van duurzaamheid met oog op de toekomst. Ik heb er begrip voor dat het ophalen van kledij een bron van inkomsten is voor Sint-Vincentius. Maar ik kan de vereniging geruststellen: uit de proefprojecten in Lommel blijkt dat de invloed van de textielzak quasi nihil is. De recycle-economie zal een positieve impact hebben, ook voor de zwakkeren in onze gemeente.” Paul Dirickx houdt voet bij stuk: “We gaan het hier niet bij laten. We blijven hopen op een aangepaste regeling voor Alken zonder textielzak. We zullen zien wat de gesprekken met de gemeente opleveren.”

De Alkense jeugdverenigingen helpen twee keer per jaar mee bij de grote ophaling