Alken

Burgers participeren in zonne-energie in Alken

Alken stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking voor het opwekken van lokale hernieuwbare energie met burgerparticipatie. Alle inwoners van Alken kunnen investeren, mee eigenaar worden van een project én thuis de geproduceerde groene burgerenergie afnemen.

Alken stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking voor het opwekken van lokale hernieuwbare energie met burgerparticipatie. Het gemeentebestuur sloot daarvoor een overeenkomst met burgercoöperatie Ecopower. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Alken kunnen investeren, mee eigenaar worden van dit zonnige project én thuis de geproduceerde groene burgerenergie afnemen. Zo gaat niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap.

Mikken op minder CO²-uitstoot

De gemeente Alken ondertekende in maart 2020 het Burgemeestersconvenant dat mikt op 40% minder CO² -uitstoot op het gemeentelijke grondgebied tegen het jaar 2030. Er worden nu zonnepanelen gelegd op drie openbare gebouwen in Alken: het gemeentehuis, sporthallen De Alk en gemeenschapscentrum d’Erckenteel in Terkoest. Voor het gemeentehuis en de sporthallen gaat het over een opbrengst van 9600 kWh/jaar, voor GC d’Erckenteel gaat het over 12.800 kWh/jaar.