Alken, Wellen

Ook natuurorganisaties stellen zich burgerlijke partij in de zaak van de das in Alken

Drie natuurorganisaties hebben zich als burgerlijke partij gemeld bij het parket. Ze willen inzage in het dossier van de dood aangetroffen das te Alken. De Wellense N-VA wilde dat ook het gemeentebestuur van haar gemeente zich burgerlijke partij zou stellen, maar met die vraag stond ze gisterenavond op de gemeenteraad alleen.

Drie natuurorganisaties hebben zich als burgerlijke partij gemeld bij het parket. Het gaat om de natuurvereniging ’t Bokje in Wellen, Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen. Eerder stelde ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) zich namens de Vlaamse regering burgerlijke partij. N-VA Wellen wilde dat het gemeentebestuur van Wellen zich ook burgerlijke partij zou stellen, maar burgemeester Els Robeyns (Vooruit) zag daar geen graten in. “De feiten hebben zich afgespeeld op Alkens grondgebied”, legde Robeyns uit. N-VA Wellen stond trouwens alleen met haar vraag. Alle andere partijen zaten op dezelfde lijn als de meerderheid van Vooruit en CD&V.

Ongeloofwaardig

Begin mei zagen wandelaars hoe een man op een veld in Alken een das sloeg met een stok. Het dier werd nog naar het Natuurhulpcentrum gebracht, maar heeft het niet gehaald.

De man beweerde eerst dat hij op het veld molshopen aan het controleren was en later zei hij dat hij met een stok controleerde of de das nog leefde. De natuurorganisaties vinden dat heel ongeloofwaardig en stappen daarom naar de rechtbank.

Wie het verhaal van de man wél geloofwaardig vindt is Benny Maes, gemeenteraadslid voor VAW (Voor Alle Wellenaren). “Een das is een wild en schuw dier. Als mens kan je onmogelijk dichter dan tot op 200 meter naderen”, stelde Maes. “Het dier was wellicht ziek.” Het raadslid hekelde Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum, die deze belangrijke informatie doelbewust zou verzwijgen.  

Fractieleider Gerry Briers (N-VA) reageerde na afloop van de gemeenteraad teleurgesteld. “Ik hoorde veel smoesjes opdat men zich toch maar niet burgerlijke partij hoeft te stellen. Het is een Wellense das. Voor alle duidelijkheid: de man in kwestie is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Zou het kunnen dat men niet durft zijn verantwoordelijkheid op te nemen omdat men die betrokkene goed kent? Dat men bepaalde verenigingen niet tegen het hoofd wil stoten? Blijkbaar is er maar één partij die opkomt voor het dierenwelzijn in Wellen”, besluit Briers.