Alken

Eigenaar stelt familierestaurant Sint-Jorishoeve te koop na faillissement uitbater

Hendrik Thijs (74), in de streek gekend als ‘Harry van de hoeve’, gooit de handdoek in de ring. Nadat uitbater Bart Alens al ruim een jaar geen huur meer betaalde en het contract ten einde liep, stopt het nu voor Harry. “Ik ga ook niet op zoek naar een nieuwe uitbater; ik ga het verkopen”, zucht hij. “Met pijn in het hart.”

De in de wijde regio bekende Sint-Jorishoeve van Alken staat te koop. Eigenaar Harry Thijs gaat het contract met de uitbater niet verlengen. Die werd op 15 april door de rechtbank failliet verklaard. “De vaste kosten blijven maar doorlopen zoals de brandverzekering en het onderhoud van de gebouwen en de omgeving”, vertelt Harry. “Ik moest iets doen.”

Ziel in gelegd

Het verhaal begon bij de aankoop van de semi-gesloten vakwerkhoeve in 2002. Bij de oudste Alkenaren staat die bekend als de boerderij van Spikken. Twee eeuwen lang werd er flink geboerd door de familie Vanderspikken. In overleg en samenwerking met monumentenzorg werd de hoeve helemaal gerestaureerd. Samen met zijn vrouw Elly Denier werd ruimte voor ruimte in orde gebracht. “We zijn begonnen in het bakhuis”, weet zoon Peter nog. “Steen voor steen werd alles gekuist, elk ‘plankske’ heb ik hier mee gelegd”, vult Harry aan. Hij klinkt nog steeds trots als we doorheen de ruimtes wandelen. We ademen er de nostalgische sfeer in. Zo is er de ‘goei’ kamer, de hooizolder, de graanzolder en de koestal, plaatsen waar er gezellig kon getafeld worden. “Ik heb hier mijn ziel in gelegd”, zegt hij met emotie in zijn stem.

Buurtfeesten met BBQ

Na de plechtige opening op 30 mei 2009 baatten Harry Thijs en zijn vrouw zelf het restaurant uit. “Dat hebben we ruim twee jaar gedaan; met hart en ziel. Dat waren legendarische jaren: volle parkings, alle tafels bezet en gezellige feesten zoals huwelijken en jubilea, tot 2.30 uur ‘s nachts, met een kamaraderie onder ons met het personeel. Jaarlijks was er ook het buurtfeest voor de mensen uit de Hemelsveldstraat en de Wolfstraat mét BBQ. Het mooiste moment voor mij was dat Elly en ik onze 40e huwelijksverjaardag er vierden in de oude klederdracht. Het was echt een familierestaurant met voor de kinderen een speeltuin en een kinderboerderijtje. Ook de leerkrachten kwamen hier een koffie drinken voor ze het weekend ingingen”, herinnert Harry zich.

Hoop op verderzetting

“Toen de dokter me zei dat ik moest stoppen of ik zou snel eindigen tussen zes planken, ben ik op zoek gegaan naar een uitbater. Maar ook dat verhaal eindigt nu. Verhuren doe ik niet meer. Ik heb zelf alle schulden afbetaald van de eerste uitbater. Ik heb ook nu een half jaar huur kwijt gescholden. Je kan dat niet blijven doen. Het is genoeg geweest. Ik ga de hoeve verkopen, liefst aan iemand die het concept toch wil verder zetten. Er is nood aan”, besluit Harry.

Vader en zoon Thijs met een buurtbewoner