Alken

Alkense brouwerij gaat voor 100% groene stroom

De Alkense brouwerij van o.a. Maes Pils en Cristal brouwt er vanaf nu bier met 100% groene stroom: windmolens en zonnepanelen op het dak van de brouwerij maken dat de stroom volledig milieuvriendelijk is. Vanuit de twee geactiveerde windmolens op de N80 van Luminus zal er stroom naar de brouwerij gestuurd worden. Ook het bier Cristal zelf zal vanaf nu gemaakt worden met lokale ingrediënten in samenwerking met de boeren.

De pils Cristal neemt zijn pioniersrol verder op met een concreet en toekomstgericht engagement: de Limburgse brouwerij gaat voortaan niet alleen voor 100% groene stroom, maar maakt ook gebruik van lokale ingrediënten in samenwerking met Belgische boeren. “Met een passie voor brouwen, duurzame stroom en grondstoffen van bij ons is Cristal de pils van de toekomst. En dat allemaal in een nieuw jasje”, vertelt woordvoerder Sebastiaan De Meester enthousiast.

De brouwerij van Alken wil steeds meer inzetten op duurzaamheid doorheen alle aspecten van het brouwen. Het management is er trots op het bereikte resultaat. Na onderhandelen met Luminus zal er electriciteit van de windmolens naar de brouwerij gaan. In combinatie met de zonnepanelen draait de brouwerij vanaf nu 100% op groene stroom. Daarnaast focust Cristal Alken zich op het reduceren van plastic en het reduceren van waterverbruik.

Korte keten

En daar houdt het niet mee op. Cristal kiest bewust voor de korte keten. “We werken zoveel mogelijk samen met Belgische graan-en hopboeren en telers”, vertelt woordvoerder Sebastiaan De Meester. Limburg wordt daarin mooi verbonden met ’t Hoppecruyt, West-Vlaamse hopboeren. Wat betreft de gerts wordt er gestart met het inzaaien van de eerste brouwersgerst, een testveld van Alken-Maes.

Traditie

Brouwerij Alken-Maes plaatste in 2011 al bovenop het dak van de productie-unit in Alken 6000 zonnepanelen. Hierdoor wekt de brouwerij sindsdien zo’n kwart van de verbruikte stroom zelf op. “Het ging toen om de grootste installatie op een brouwerij in Europa”, aldus De Meester.

De installatie die toen in gebruik werd genomen, bestaat uit 6.000 zonnepanelen met een vermogen van 1.463 kWp . Dit is goed voor een jaarlijkse productie van 1.338 MWh, of het gemiddeld verbruik van zo’n 440 gezinnen. Samen met de warmtekracht-koppelingscentrale die in 2009 in gebruik genomen werd, staat de brouwerij van Alken op deze manier zelf in voor zo’n kwart van haar elektriciteitsverbruik. Naar eigen zeggen huisvest Alken-Maes met deze installatie het grootste zonne-energiesysteem bovenop een brouwerij in Europa.

Mee met de tijd

“Pils is al decennialang de vaste waarde bij uitstek in ons bierlandschap, nadat het segment het licht zag in 1928”, zegt De Meester. “Een café, festival of moment thuis met vrienden: samenkomen smaakt altijd beter met een verfrissende pils. Een echte klassieker – een beetje zoals onze Belgische frietjes. In de supermarkten vormt pils met 69% van de biervolumes overigens nog steeds een solide basis in bier. Pils staat voor onberispelijke kwaliteit. Geen bier zo moeilijk om te brouwen als een goede pils, want bij deze techniek proef je iedere fout of iedere afwijking.”

Maar ook een klassieker moet mee met z’n tijd. En dat is wat ze doen bij Cristal; de bekroonde smaak, gebrouwen voor de wereld van morgen. Bij Cristal leeft deze liefde voor pils én de pioniersrol die de brouwerij wil nemen in België nog steeds even sterk. Vanuit die passie durft Cristal vooruit te gaan en te vernieuwen om op die manier een frisse wind te brengen in het pilssegment en om de categorie te herdynamiseren.

Conclusie

Bij de brouwerij klinkt er veel enthousiasme voor het ganse project. “Van boer tot brouwer…elke schakel is even belangrijk…één ding hebben we gemeen. En dat is de passie voor de stiel”, besluit De Meester.