Alken

Nieuwe Alkense zorgcampus klimaatneutraal

Op het Alkense Kouterman zullen binnen enkele weken de serviceflats en het rusthuis Cecilia klaar zijn. Opvallend daarbij is dat het volledige gebouw met een grote gaarkeuken, een zaal en allerlei zorgdiensten zeer klimaatvriendelijk zullen zijn. De energie komt van daken vol zonnepanelen en van pompen die warmte halen uit de waterlagen onder het gebouw.

De nieuwe zorgcampus op Kouterman gaat haar rechte lijn in naar de oplevering eind mei. Terwijl bouwvakkers allerhande binnen en buiten de laatste hand leggen aan een uniek bouwconcept, liggen op de daken 402 zonnepanelen startensklaar om het woonzorgcentrum Cecilia, de serviceflats en de diensten van Integro en het lokale dienstencentrum te voorzien van electriciteit. Alles wat zorg aangaat zal hier te vinden zijn, in een samenwerking tussen Integro en het gemeentebestuur.  

Innovatief en dynamisch

“Het bouwconcept is een vooruitstrevende en innovatieve toepassing voor een woonzorgcentrum geworden”, vertelt Facilitair Directeur Patrick Kwanten van Integro vzw. “87 rusthuiskamers, 33 assistentiewoningen, het dagverzorgingscentrum, burelen, grootkeuken, kapsalon, en het Alkense dienstencentrum zullen hier allemaal op één locatie gevestigd worden. En ook al heeft ieder zijn vaste plaats, door onze laagdrempelige aanpak streven we naar een dynamisch geheel. Zo wordt de polyvalente zaal zoveel mogelijk gedeeld en complementair gebruikt met de gemeente. Er kunnen dus evengoed kooklessen doorgaan of andere activiteiten. De tijd van die systematische opdeling tussen mindervaliden, senioren, en andere groepen is voorbijgestreefd.”

Vanop het dak heb je een mooi zicht op het U-vormige gebouw en haar grote binnenplein. Het wordt daar een groene ruimte met petanque en zitbanken.

402 zonnepanelen

“Het gebouw zal autonoom verwarmd én gekoeld worden door middel van geothermie, de koude-warmteopslag”, weet schepen Frank Vroonen (Groen). Hij is belast met de opvolging van het nieuwe project namens de gemeente en milieuschepen. “We halen de energie voor de campus uit de waterlagen van de bodem. Warmtepompen zullen dit vervolgens omzetten in de gewenste temperatuur. Het gebouw wordt gebouwd volgens het principe van betonkernactivering. Doorheen het gebouw loopt er een spaghetti van leidingen in de vloeren en het plafond. Zo kunnen we het gebouw verwarmen in de winter. Tijdens de warme zomers zal het andersom werken. De koelte uit de bodem zal het gebouw aanzienlijk afgekoeld houden.” Om het elektriciteitsaandeel in te vullen en te minimaliseren is er een PV-installatie gerealiseerd van om en bij de 140Kwp.

Het regenwaterwater wordt opgevangen in buffertanks en wordt herbruikt voor toiletspoeling. ”Met dit gebouw zitten we helemaal goed in onze klimaatstrategie met de focus op 2050 om de broeikasgasemissies drastisch te doen dalen”, besluit Vroonen.

Corona-noodplan

Met de coronapandemie indachtig is de vleugel van wzc Cecilia ook voorzien op cohortzorg. “Indien het nodig is kunnen we snel schakelen naar ons noodplan waarbij we vaste leefgroepjes met 8 à 10 bewoners kunnen vormen om een uitbraak tegen te gaan”, geeft directeur Kwanten ons mee.  

Licht en ruimte

Het grote gebouw in U-vorm heeft opvallend veel licht en ruimte. “Vanuit alle leefruimtes en woningen is er een mooi zicht op de wijdse natuurlijke omgeving van Alken, en het sport- en recreatiegebied van de Alk. Mensen gaan veel beweging zien in deze buurt”, vertelt Kwanten. “De grote binnentuin zal ongetwijfeld in de smaak vallen van de bewoners. Je vindt er een petanquebaan, een zitruimte, een kippenhok, bakken met groenten en fruit, hoge bomen en een schutting in kastanjehout die makkelijk verplaatsbaar is voor bijvoorbeeld de brandweer. In de omgeving van de zorgcampus zijn er wandel- en fietspaden en ligt alles vlak naast sport- en recreatiedomein De Alk, dus pal tegen het centrum aan.” De bewoners van wzc Cecilia op Terkoest verhuizen in september naar hun nieuwe stek.