Alken

Nieuwe hondenweide in Alken (Sint-Joris) oogst positieve reacties

Filip Vanvinckenroye (Open Vld Alken) mocht onlangs vele vragen hebben bij de nieuwe hondenweide in de Hemelsveldstraat; de buurtbewoners én hun trouwe viervoeters zijn erg blij met de speelweide voor honden.

“Hoeveel hondenweides gaan we op Sint-Joris hebben? Waar bleef de participatie bij de hondenweide? Gaan mensen parkeren op de parkings die voorzien zijn voor de mensen van de sociale woningen?” Raadslid Vanvinckenroye klonk niet bepaald gelukkig op de gemeenteraad bij het stellen van deze kritische vragen. Partijgenoot Vanhex sloot daarbij aan: “De locatie vind ik hoogst ongelukkig. Ze is te dicht bij de woningen gelegen. Er zal lawaai- en geuroverlast zijn. Het graspleintje (5.000 m²) was bedoeld als speelweide voor de kinderen van deze sociale woningen, andere buurtkinderen en de jeugdbewegingen. Deze locatie is totaal niet geschikt voor een hondenweide en werd door de strot van de buurt geramd zonder enige inspraak of communicatie.” Ook CD&V’er Kris Franssens bevestigde: “Er is te weinig speelruimte voor kinderen en jongeren. Een andere locatie was beter geweest.”

Politieke spelletjes

Voorzitter Patrick Martens (Groen) betreurt de politieke spelletjes van de oppositie. “Als ze het echt ernstig meent, dan had ze een toegevoegd punt kunnen indienen voor een ernstig debat en dat ze een alternatief had moeten formuleren. Nu komen ze hiermee af bij de variapunten, alsof het een fait divers betreft.” Schepen Vroonen (Groen) begrijpt de ergernis van de gemeenteraadsvoorzitter en treedt hem bij: “We hebben ons bij de buurtbewoners verontschuldigd omdat het fout gelopen is op het vlak van communicatie. Maar inhoudelijk klopt ons plan helemaal. De voorziene speelruimte is wél meer dan voldoende. De vorige hondenweide heeft negatief advies van het Departement Landbouw gekregen. Deze nieuwe hondenweide kreeg een positief advies.”

Blije buurtbewoners

Onze redactie trok bij mooi weer een paar keer naar de nieuwe hondenweide, verspreid over verschillende dagen. En opvallend: de buurtbewoners reageren zeer positief. De hondenweide ligt er telkens proper bij, we ruiken niets onaangenaams en er zijn altijd wel een paar mensen op de hondenweide, maar nooit spelende kinderen op het daartoe voorziene veld, ook niet in het weekend tijdens de activiteiten van de jeugbewegingen. De bewoners uit de buurt reageren blij: “Er is slechts één man die moeilijk deed, maar die zien we hier nooit. Jammer dat de hondenweide zo een negatief artikel kreeg in Het Belang van Limburg. Wij zijn zeer tevreden. En kijk, meneer, hoeveel ruimte er nog overblijft voor de kinderen om te spelen.”

Ook het parkeren is geen probleem. In de straat is er voldoende parkeerruimte en het schepencollege voorziet binnenkort eveneens bijkomende parkeerplaatsen.