Alken

Oorzaak vervuiling Simsebeek (nog) niet bekend

Donderdagochtend stelde de politie van de zone kanton Borgloon olievervuiling vast in de Simsebeek te Alken. De brij was verspreid over een lengte van 100 meter maar kon gelukkig snel worden opgeruimd. Wat de oorzaak is, is niet bekend.

“Rond 10 uur kregen we een oproep binnen”, bevestigt korpschef Geert Luypaert van de PZ Kanton Borgloon. “We hebben onmiddellijk de opruimingsdiensten verwittigd. Er werd een PV opgesteld. Het gaat om een oliebrij verspreid over een lengte van meer dan 100 meter.”

De brandweer en de civiele bescherming konden de olie opzuigen. Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij legt uit: “Het gaat om ofwel hydraulische olie afkomstig van een landbouwbedrijf, ofwel om mazout van een particulier. De brandweer en de civiele bescherming hebben in een mum van tijd het goedje kunnen opzuigen met absorptieworsten. De impact op het milieu zal heel gering zijn. Maar het komt de waterkwaliteit natuurlijk niet ten goede. We hebben stalen genomen voor verder onderzoek. Want de vraag is bij wie of waar de oorzaak ligt.”

Oorzaak onbekend

De bal ging gisteren aan het rollen toen een landbouwer aan de beek ging kijken of er iets aan de hand was. Zijn ganzen die daar verblijven waren ziek aan het worden. Het gaat om het stuk Simsebeek die parallel loopt met de Simsebeekstraat, naast de N 80 Expresweg.

Over de oorzaak van het voorval tast men voorlopig nog in het duister. “Dat kan soms onbewust iemand zijn die met een olielek zit”, weet Smet. “Maar er wordt nu een volledig dossier met gedetailleerde technische gegevens van de stalen opgemaakt. Zo kunnen we bij herhaling sneller en gerichter zoeken naar de oorzaak.” Smet vermoedt dat er getalmd werd bij de melding. “De landbouwer zou er al 10 dagen weet van hebben. Dan is het goedje uitgewaaierd. Meldingen na één dag zijn veel gemakkelijker traceerbaar.”

Verontwaardiging

Ook het schepencollege van Alken maakt zich zorgen. Schepen van Milieu Frank Vroonen (Groen) drukte zijn verontwaardiging en bezorgdheid uit: “We overwegen om klacht in te dienen. Wie doet nu zoiets? Net nu we met z’n allen beseffen dat een gezonde natuur van levensbelang is. Dit zijn zaken in deze tijd toch niet meer kunnen.”