Haspengouw Nieuws

BelOrta Borgloon: “Half miljard aan verse groenten en fruit verhandeld”

“Dankzij de niet-aflatende inzet en toewijding van onze producenten, werknemers en klanten konden we de consument ook in crisistijden continu bedienen van heerlijke dagverse groenten en fruit”, klinkt de poistieve balans bij BelOrta Borgloon. Het bedrijf klokte voor 2020 af op een productomzet van 480 miljoen euro.

Met een verhoging van 7% ten opzichte van 2019, goed voor een totale verkoop van 665 miljoen eenheden verse groenten en fruit, blikt BelOrta tevreden terug op het toch moeilijke voorbije jaar. Er werd voor ruim 490 miljoen kg groenten en fruit verhandeld.

Moeizaam jaar voor groenten met een sterke out-of-home-consumptie

Tomaten, komkommers, slasoorten,… Het zijn slechts enkele producten waarvan de consumptie sterk gestuwd wordt door horeca, foodservice en andere out-of-homeconsumptie. In combinatie met frequente periodes van hoge producties werd het voor bepaalde producten een heel moeilijk jaar. Andere producten, waaronder witloof, kenden dan weer één van de sterkste jaren uit het afgelopen decennium, al dan niet gesteund door de “koop lokaal” tendens die de consument sinds maart in de ban houdt. Algemeen is er een lichte stijging (+6%) wat het volume glasgroenten betreft en een lichte daling bij de vollegrondsgroenten (-4%). Op productniveau noteert men komkommers, rode paprika, trostomaten en pruimtrostomaten als de sterkste stijgers qua aanvoer. Bloemkool, courgettes en aubergines kenden een daling terwijl andere grote producten zoals kropsla, multicolorsla, prei en witloof een min of meer gelijke aanvoer hadden ten opzichte van 2019.

Een fruitjaar op twee snelheden

De eerste maanden van 2020 verliep de handel van appels en peren relatief vlot. Het oogstseizoen 2020 diende zich ietwat anders aan. Waar de afzet van de appels – onder meer door het beperkt beschikbaar volume – tamelijk goed verloopt, merkte BelOrta een veel stroevere situatie bij peren. De hogere oogstcijfers voor peren doorheen heel Europa zijn daarvan de oorzaak. Lichtpunt is de clubraswerking, met sterke resultaten voor onder andere de Kanzi® appel en de gloednieuwe Fred® peer.

Minder kersen

Na het recordjaar 2019 viel men terug naar een volume van 1,7 miljoen kilogram zoete kers, waar de moeilijke weersomstandigheden in de bloeiperiode de oorzaak van is. Minder kersen dus, maar nog steeds van absolute topkwaliteit.

Ook de volumecijfers voor aardbeien vielen ietwat terug naar 9 miljoen kilogram in 2020 (-10% t.o.v. 2019). De resultaten bij het gamma houtig kleinfruit (met o.a. frambozen, braambessen, blauwe bessen & rode bessen) lopen dan weer sterk uit uiteen. Waar typische horecaproducten zoals braambes een stroef 2020 kenden, onderscheiden we (mede door de lagere producties) een beter afzetseizoen voor o.a. blauwe bessen.

Bio-afdeling blijft gestaag groeien

Bio zit reeds sinds 2010 in de lift, en dat merkt men ook bij BelOrta. De totale besteding aan bio-producten blijft gestaag stijgen met de lancering van bio-koolrabi. Net als vorig jaar wordt de top 3 bio-producten ingenomen door witloof, komkommer en tomaten, met eveneens mooie productiecijfers voor onder meer appels, peren en blauwe bessen.

Duurzame verpakkingen

Er zijn vanaf nu de milieuvriendelijke, opvouwbare klapkisten. Verder is er de banderolverpakking, de 500 gram karton snackemmer en de MDF-kist, die dankzij haar stevigheid kan herbruikt worden.