Haspengouw Nieuws

Borgloon torpedeert fusieplannen met 4 of 5 en kiest voor Tongeren

De kogel is door de kerk. De steden Tongeren en Borgloon gaan fusioneren. Een echte verrassing is dat niet. In beide steden staan de liberalen politiek zeer sterk. Door deze démarche valt de puzzel met 5 uit elkaar en is die ten dode opgeschreven.

Burgemeesters Patrick Dewael en Eric Awouters hebben er nooit een geheim van gemaakt dat er bij elkaar op de koffie werd gegaan. In beide steden staat OpenVld zeer sterk; ze is er de grootste politieke formatie. Dat de blauwen het met elkaar kunnen vinden is geen verrassing. Het werd regelmatig door één van hen zelf in de media gebracht. Hoe het nieuwe gebied gaat heten is nog niet duidelijk.

De eerste reacties van de inwoners van Borgloon klinken alvast niet positief. Zij missen inspraak en voelen zich meer ‘gemeente’ dan stad. Net vandaag planden de Haspengouwse CD&V-partijen van de verschillende gemeenten (Alken, Wellen, Borgloon, Heers en Kortessem) een overleg, om het idee van fusie vanuit de basis te laten groeien.

Haspengouw met drie?

Door deze démarche valt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuisje met veel gesprekken en studies nu uit elkaar. Vermits Heers niet grenst aan Alken, Wellen of Kortessem wordt de kleine gemeente de pas afgesneden. Of een fusie met drie (Alken, Kortessem, Wellen) nog een optie blijft is niet duidelijk. De studie wees uit dat ‘met 4’ er het meeste uit kon worden gehaald. Maar het heeft er alle schijn van dat met drie wat mager uitvalt om het fusioneren te laten renderen. Later op de dag krijgen we wellicht meer duidelijkheid.