Borgloon

Borgloon – 2021 is recordjaar voor groente- en fruitcoöperatie BelOrta

Met een productomzet van maar liefst 497 miljoen euro slaat BelOrta alle records aan diggelen. Ondanks de natte zomer was het een zeer goed jaar voor de fruitveiling met onder andere een vestiging in Borgloon. “Het komende jaar 2022 willen we nog meer verduurzamen, de CO²-emissie naar beneden blijven halen en de bioteelt alle kansen geven”, vertelt CEO Philippe Appeltans.

“BelOrta haalde met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit”, steekt CEO Philippe Appeltans van wal. “Al ging dit gepaard met alweer een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast COVID hadden we ook de extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun impact op het verloop en resultaat van 2021. Toch waren er betere prijzen, bijvoorbeeld voor de tomaten. Er is weliswaar een daling in volume, maar hier mogen we spreken van een normale oogst. De topproducties zoals we die de afgelopen jaren vaak kenden, bleven uit vanwege het minder zonnige weer. Deze lagere producties, samen met een gedaald areaal in Spanje en een koudegolf in Zuid-Europa, zorgden voor betere tomatenprijzen.”

Asperges in de winning mood

“Areaaluitbreidingen in Europa zorgden voor een moeilijke prijsvorming voor onder andere courgette, paprika en aubergine”, vervolgt Appeltans.
“Ook bij de vollegrondsgroenten kenden we een jaar met twee snelheden. Asperges kenden, onder meer dankzij een relatief beperkte oogst en sterke vraag, goede prijzen tot april. Globaal gezien was 2021 een van de betere jaren bij witloof. Lagere producties van witloofwortelen in 2020 zorgden ervoor dat het witloofaanbod voor een groot gedeelte van 2021 overzichtelijk bleef.”

Natste zomer ooit

De natte zomer zorgde voor een afname van de fruitproductie, maar ook van de fruitconsumptie. Het Belgische kersenseizoen is afgelopen jaar letterlijk in het water gevallen. De oogstperiode van kersen viel pal in de periode van uitzonderlijk grote neerslaghoeveelheden, met als gevolg een zeer beperkte oogst.

Bio zet groei verder

BelOrta lanceert het EARTH-label voor producten in omschakeling. Appeltans heeft oog voor het bio-verhaal. “De bio-producten kregen af te rekenen met de atypische weersomstandigheden. Toch hield dat onze telers niet tegen om het biologisch areaal bij BelOrta verder uit te breiden. Zo waren er dit jaar voor het eerst biologische asperges beschikbaar bij BelOrta. Biologische komkommers, witloof en trostomaten blijven de grootste drie referenties in het biologisch assortiment. Grotere volumes in het fruit zien we bij Jonagold, Conference en blauwe bes.
Daarnaast lanceerde BelOrta in 2021 ook het label EARTH, een label voor producten in omschakeling. Appeltans: “Hiermee willen we zowel handel als consumenten meer en beter informeren en tegelijk ook betere marktkansen creëren voor deze groenten en fruit in omschakeling. De opstart van het label kon op heel wat bijval rekenen op (inter)nationaal vlak.”

Uitdagingen voor 2022 – KLIMAAT

BelOrta bleef ook in 2021 de weg van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen bewandelen. Zo werd in maart de intentieverklaring “For a planet with no food waste” van Too Good To Go ondertekend. Sindsdien werpt BelOrta zich als Waste Warrior Brand nog nadrukkelijker in de strijd tegen voedselverspilling.

Appeltans klinkt trots als hij het recyclage-verhaal afsteekt. “Op verpakkingsvlak verduurzaamde BelOrta in 2021 onder meer met de allereerste volledig circulaire aardbeipunnet. Deze innovatieve punnet is gemaakt van 100% gerecycleerde PET (r-PET) én is zelf opnieuw 100% recycleerbaar. Zo kan elk leeg aardbeibakje verwerkt en opnieuw ingezet worden als grondstof voor een nieuwe verpakking. Door de omschakeling naar r-PET vermindert BelOrta haar CO2-emissie met maar liefst 450 ton per jaar.”
Een andere belangrijke mijlpaal in het Loonse bedrijf is de omschakeling van blauwe starre kisten naar groene klapkisten. Eén vrachtwagen van dergelijke lege dichtgeklapte klapkisten vervangt zo maar even 5,4 vrachtwagens starre kisten. “Daarmee zorgen we voor een jaarlijkse uitstootreductie van 1.080 ton CO2“, besluit Appeltans.