Borgloon

BelOrta pakt uit met mega sorteercentrum voor telers

De groenten- en fruitcoöperatie BelOrta gaat een ultramoderne sorteerloods voor appelen en peren bouwen. Samen met de stad Borgloon wordt er ook een bufferbekken voorzien dat regenwater opslaat voor de landbouwers. Het gaat om 40 miljoen kilogram hard fruit per jaar en een capaciteit van bijna één miljoen liter aan wateropvang. Het aangekondigde megaproject trekt nu al grote klanten aan.

Veiling Belorta start dezer dagen met de grondwerken voor de bouw van een ultra moderne sorteercentrum, naast de reeds bestaande loods op de KMO-zone tussen de Kernielerweg en de Boeshovenweg. “Wij gaan resoluut voor een gloednieuw state-of-the-art hard fruit project”, glundert algemeen directeur Philippe Appeltans. “Onze producenten sorteren vaak nog bij hen thuis met het gevolg dat de partijen fruit niet altijd 100% homogeen zijn. Bij een grote bestelling moeten we soms beroep doen op 3 telers en dan krijg je geen optimaal éénvormig pakket. Bovendien ondervinden onze telers dat het moeilijker wordt om degelijke arbeidskrachten te vinden voor dit werk. We willen de telers ontzorgen door het hard fruit op de veiling te laten sorteren. De automatisering zal een besparing zijn in het voordeel van de teler. Zo krijgen ze meer marge op hun product.”

Supercapaciteit

De totale oppervlakte van de nog te bouwen bedrijfshal zal 10.000 m² bedragen. Die uitbreiding werd onlangs goedgekeurd door het Loonse stadsbestuur. Appeltans spreekt over een investering van 18 miljoen euro. “We krijgen een mooie return voor dat bedrag. Er komt een grote voorsorteerlijn met een capaciteit van 40 miljoen kilogram per jaar. De aanvoer van ongesorteerd fruit (appel en peer) in palox (fruitkisten, nvdr.) heeft een opslagcapaciteit van 3 dagen voorraad om de continue werking te verzekeren. Met de nieuwste technieken worden appels en peren uit- en inwendig gecontroleerd. De voorsorteerlijn voor appels kan 10.000 kilogram per uur aan.” Daarnaast voorziet de coöperatie een voor- en sorteerverpakkingsmachine voor peren met uitgangen naar de paloxenvuller of de afraapbanden voor de onmiddellijke verpakking in dozen. Er zullen ook 2 afvulmachines voorzien worden om voorgesorteerd fruit te verpakken in kisten. “We gaan dus van sub-optimaal naar volledig optimaal uitgesorteerd fruit. Het kalibreren van de appels leidt ze perfect naar de juiste bestemming, gaande van de schilappel, de eetappel, de appelschijfjes, appelblokjes, de mousseline tot en met de sappen.”

Duurzaam verhaal

Duurzaamheid is één van de pijlers van BelOrta. In het Loonse stadsbestuur vond het bedrijf een bondgenoot. Burgemeester Eric Awouters (Open Vld-Stroop) bevestigt: “Dankzij de intense overlegmomenten tussen de stad en de directie van de veiling, is er voorzien dat het bufferbekken voor de opvang van het regenwater van zo’n grote bebouwde oppervlakte, effectief zal opgeslagen worden. Hierdoor wordt het mogelijk om 950 m³ regenwater (bijna één miljoen liter water) op te slaan dat, mits goede afspraken met de fruittelers en landbouwers van Borgloon, gebruikt kan worden voor de bevloeiing van hun teelten tijdens drogere periodes. Enkel de overloop van het opvangbekken wordt via een door Fluvius nog aan te leggen rioolbuis onder de Baushovenweg en dan via een gracht, verder afgevoerd naar de Sint-Annabeek. Er komt ook een brede, groene omzooming rond het geheel.”

Champions League

BelOrta onderschrijft het duurzaamheidsverhaal van de stad. Appeltans vult aan: “Naast die buffering krijgt de loods een dak met zonnepanelen. Verder hopen we operationeel te kunnen zijn in september 2022. Enkele grote spelers vragen nu al naar een intense samenwerking. Met het ganse project plaatsen we ons in de Champions League van de Europese fruithandel.”