Borgloon

Blufpoker van de Loonse burgemeester Awouters: “Kapel Gors-Opleeuw ging wellicht nooit afgebroken worden”

De oplossing voor de kapel te Gors-Opleeuw kreeg in de gemeenteraad nog een staartje. Burgemeester Awouters was namelijk helemaal niet van plan om de kapel te laten afbreken in 2019.

De overdracht van de kapel te Gors-Opleeuw gebeurt met een symbolisch bedrag van één euro. De familie Dillen van het kasteel krijgt de kapel nu in erfpacht voor 27 jaar. De gemeenteraadsleden zijn unaniem tevreden over de nieuwe regeling. “Wij kunnen niet alle patrimonium in ons beheer gaan nemen. Dat gaat financieel niet. Er zijn momenteel nog drie kapellen niet onderhouden”, vertelt schepen Jeroen Bellings (openVLD/Stroop).

Blufpoker

Burgemeester Awouters legt uit dat de volmacht uit Zuid-Amerika er nog niet is. De afbraak van de kapel destijds laten stemmen op de gemeenteraad diende volgens Awouters om de druk op de familie te vergroten: “Soms moet men druk op de ketel zetten om tot resultaat te komen.”

Wim Lambrechts (N-VA) klinkt stomverbaasd: “Hebt u de gemeenteraad misleid met in uw achterhoofd dat u het toch niet ging afbreken?” Awouters repliceert: “Toen de familie de Beaufort het kasteel verkocht, was de kapel niet in de verkoopakte opgenomen en bleef zo hun eigendom. Maar toen de familie er van af wilde, heeft ze via een verzoekschrift gevraagd of de gemeente de kapel wilde overnemen. Ik wilde enkel onderhandelen op basis van een schenking en een afbraak. Die familie was tot niets te bewegen. Ik moest sterk onderhandelen en krachtdadig optreden.”