Borgloon

Borgloon – Carnavalsfederatie FEN Vlaanderen lanceert audioplayer met échte carnavalsmuziek

Vele carnavalsverenigingen in Vlaanderen hebben in hun bestaansgeschiedenis tal van carnavalsnummers geschreven, gespeeld en gezongen, veelal in hun plaatselijk dialect. Om deze liedjes te redden roept FEN op om massaal de échte carnavalsklassiekers te plaatsen in hun muziekapp. Omwille van covid-19 ligt de carnavalsviering bijna twee seizoenen nagenoeg stil.

FEN Vlaanderen lanceert in november een audioplayer voor originele
niet-commerciële carnavalsmuziek. Deze audioplayer – FEN-music – zal iedereen in de mogelijkheid stellen om via de website van de federatie gratis te kunnen luisteren naar originele carnavalshits van vroeger
en nu. De officiële lancering zal gebeuren op 11 november 2021.

Muziek aanleveren


“FEN-music lanceren kan natuurlijk alleen wanneer er muziek aangeleverd wordt door carnavalsverenigingen”, legt voorzitter Jeroen Bellings uit. “Daarom doet de federatie nu een oproep om in de archieven te duiken, de LP’s en CD’s af te stoffen en muziek op te laden in de nieuwe webapplicatie. Naast het aanleveren van muziek en wat verplichte informatie (titel, componist, zanger, jaartal, gemeente/stad) is er ook de mogelijkheid om bijkomende data te verstrekken, zoals de historische context, de tekst en eventueel hoesjes van de LP of de CD.

In dienst van carnaval

De Federatie Europese Narren Vlaanderen, afgekort FEN Vlaanderen, verenigt als grootste carnavalsfederatie van Vlaanderen ongeveer 700 carnavalsverenigingen verdeeld over de vijf Vlaamse provincies. Hun leuze “in dienst van carnaval” dragen ze hoog in het vaandel. Opnieuw Jeroen Bellings: “We zetten ons in om de carnavalsviering en de bijhorende tradities in stand te houden door onder andere het inrichten van opleidingen zolas tonpraten en wagenbouw. Daarnaast organiseren we een euregionale carnavalsbeurs, we informeren de carnavalisten over verzekeringen en andere regelgevingen.” Bellings wil met FEN de komende jaren de verenigingen blijven ondersteunen in hun werking door gratis webapplicaties ter beschikking te stellen voor ledenbeheer en boekhouding.


Wie FEN wil helpen met de muziekapp kan muziek uploaden via muziek.fenvlaanderen.be