Borgloon

CD&V Borgloon zwaar teleurgesteld in fusiekeuze voor Tongeren

“Wij zijn teleurgesteld. U neemt de vlucht vooruit, burgemeester en beste meerderheid, en trekt de stekker uit de kantongesprekken.” Met deze woorden hield Marilou Vanmuysen van de Loonse CD&V een uiteenzetting over de keuze van het stadsbestuur om te fuseren met Tongeren. Maar uiteindelijk stemde de meerderheid van Open VLD en Vooruit voor een fusie met Tongeren.  

“In een kantonfusie kon voor Borgloon zeker de lat hoger gelegd worden. Het zou voor Borgloon een opportuniteit zijn geweest om haar identiteit als historische stad nog op te tillen.” Oppositieleidster Vanmuysen steekt haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Regio Haspengouw had een synergie kunnen zijn tussen gemeenten met een vergelijkbaar DNA en met Borgloon als historisch epicentrum. Zo had Borgloon zich verder kunnen profileren en had Zuid-Limburg zich verder kunnen versterken.” De CD&V-fractie is niet a priori tegen een schaalvergroting. Vanmuysen: “Niemand kan de toekomstige uitdagingen negeren waarmee we als lokaal  bestuur worden geconfronteerd. Een relatief klein bestuur als het onze voelt de zweepslagen des te meer. We zijn niet opgewassen tegen de uitdagingen die op ons afkomen als we geen bovenlokale samenwerkingsverbanden toelaten.” CD&V wil dat de voordelen wel duidelijk zichtbaar zijn en zwart op wit kunnen worden aangetoond. Voor de Loonse partij moet het vooral gaan over een efficiënter bestuur. “Fusie gaat over betere dienstverlening voor minder geld, over visie, over degelijke toekomstplannen. Wij hadden dan ook graag willen meedenken voor de beste oplossing, op maat van onze stad.” 

Woordbreuk

Zowel gemeenteraadsvoorzitter Danny Deneuker (Vooruit) als burgemeester Eric Awouters (Open VLD) deden de voorbije maanden herhaaldelijk én formeel beloftes om de gemeenteraad te betrekken in het voortraject van een mogelijke fusie. CD&V drong meermaals aan op een open debat, maar dat kwam er dus niet.

Een fusie met 5 gemeenten was voor CD&V de beste oplossing geweest. “Die zou uitkomen boven de 45.000 inwoners met een schuldovername door de Vlaamse overheid van quasi 23 miljoen euro. Een fusie van 4 gemeenten zou uitkomen boven de 35.000 inwoners met een schuldovername van 19 miljoen euro. U ziet het: dit zijn cijfers die zeker de vergelijking met de optie “Tongeren” kunnen doorstaan.”

Veel vragen, geen antwoorden

Vanmuysen voelt blijkbaar goed aan wat er leeft in Borgloon. Dat komt overeen met de vele gesprekken die onze redactie voerde om te peilen naar wat de Lonenaar vindt van de snelle keuze zonder inspraak. In en rond Borgloon wordt er zeker overwegend negatief gereageerd op de keuze voor Tongeren. Net als de bevolking zit Vanmuysen met veel vragen: “Want wat leeft er dezer dagen in Borgloon: wordt Borgloon niet het kleine broertje van Tongeren? Welke visie heeft Tongeren rond de deeldorpen, rond het beleid inzake  buurthuizen en buurtwerking, om maar een van de vele  voorbeelden te geven. Hoe wordt er gewaakt over het kleinschalige? Zal er nog ruimte zijn voor het thema “nabijheid” en “sociale cohesie”, thema’s waar CD&V als partij veel belang aan hecht. Waarom hebt u ons, als gemeenteraad, niet de kans gegeven om mee te denken voor de beste keuze voor Borgloon, de inwoners en de toekomstige generaties? Waarom geen inspraak van de Lonenaar? We maken immers een sprong van 11.100 naar 42.000 inwoners. Zoveel vragen, geen antwoorden”, besluit Vanmuysen.