Borgloon

De armreliek van Sint-Blasius is terug

Als de Sint-Vedastuskerk in Hoepertingen na corona haar deuren weer zal mogen openen wacht er de parochianen een mooie verrassing. Atelier Kathy Vincke uit Wakkerzeel voltooide met succes de restauratie van de armreliek van de heilige Blasius. In een speciaal vervaardigde glazen vitrine-box zal hij permanent in de kerk te bewonderen zijn, ruimschoots op tijd voor de jaarlijkse verering rond zijn feestdag op 3 februari.

Onlangs werd de reliekarm van Sint-Blasius gerestaureerd. Het voorwerp had zwaar te lijden gehad onder de invloed van de tijd. “Er moest dringend actie ondernomen worden om dit merkwaardig object voor de toekomst te bewaren”, vertelt Luc Wijnants. “Een restauratiedossier werd samengesteld en met de steun van Erfgoed Haspengouw kon alles naar behoren uitgevoerd worden. De reliekarm van Sint-Blasius is van kerselarenhout en is 42 centimeter hoog. In de gemaakte arm zit er een botfragment van de heilige, gewikkeld in een stukje textiel en achter een ovalen glaasje. Het zou afkomstig zijn uit de rechterbovenarm van de heilige Blasius en zat ter hoogte van de voorgestelde plaats. Vroeger  geloofde men dat die ‘heilige resten’ een bepaalde kracht bezaten, zoals genezing en bescherming. Omdat het zelf vaak kleine voorwerpen betrof zoals een botje van een heilige of een draadje uit een door de heilige gedragen kledingstuk, werden er mooi ogende reliekhouders omheen gemaakt. Kistjes, ringen, kruisen of zoals in dit geval een arm”, aldus Wijnants.

Offeren aan Blasius 

Blasius  was een bisschop die in de 4e eeuw in Armenië leefde. Hij werd één van de 14 heiligen die  ‘noodhelpers’ werden genoemd, omwille van hun krachtdadige hulp bij aanroeping. In 1441 werd in Hoepertingen een Blasius-altaar gesticht. Een schilderij uit 1665 met de voorstelling van de heilige Blasius die een kind tot leven wekt  toont aan hoe belangrijk de heilige voor Hoepertingen was. In het dorp waren er destijds twee grote feestdagen: Lichtmis en Sint-Blasius (2 en 3 februari). Luc Wijnants: “De kerk liep bomvol met bedevaarders uit de wijde omtrek. Gedurende  negen dagen werd er geofferd aan de Heilige Blasius wiens beeld in het midden van de kerk op een verhoog stond. Er werd vaak geld geofferd en de boeren offerden delen van een varken zoals varkenskoppen, poten, oren, spek en hespen. Die werden na het feest per opbod verkocht. De opbrengst werd uitgedeeld aan de armen. De zegen van de Heilige Blasius werd gevraagd voor bescherming tegen allerlei ziekten waaronder kinderziekten, keelpijn en huidziektes. Ook het vee viel onder de bescherming van de heilige. De traditie hield in Hoepertingen stand tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Nu wordt de heilige rond 3 februari na de zondagsdienst eerder bescheiden vereerd”, besluit Wijnants.