Borgloon, Haspengouw Nieuws

In onze reeks wijn in Haspengouw, deel 3: De heropstanding van de wijnbouw in Borgloon

Claudia Martens uit Wellen studeerde onlangs met onderscheiding af aan de PXL in de studierichting Toerisme en Recreatiemanagement. Gisteren vertelde ze over de heropstanding in de jaren ’60 na een eeuwenlange crisis. Vandaag boomt het toerisme in Borgloon. Maar wat de wijn betreft kan toerisme alvast een pak beter.

De oliecrisis spaarde in de jaren ‘70 ook de fruitteelt niet. Naast het massaal kappen van hoogstambomen met rooipremies, zorgde de toenmalige minister van Landbouw Jos Daems ook voor de goedkeuring van meer aanvragen voor teelten. Meteen het startschot voor een nieuwe opmars van de wijnbouw. En met succes deze keer. In 2020 werden maar liefst 1,1 miljoen flessen Vlaamse wijn geproduceerd. Als we kijken naar het aantal wijnbouwers dan zien we de sterkste stijging in de provincie Limburg. Vooral Haspengouw doet het erg goed in de wijnbouw. Maar toeristen die na afloop van hun vakantie naar huis gaan hebben soms zelfs niet door dat hier aan wijnbouw wordt gedaan. Borgloon telt nochtans op haar grondgebied negen wijndomeinen: De Groote Mot & De Clee (Borgloon en Kuttekoven), Hoenshof (Hoepertingen), Jerom Winery (Hoepertingen), Clos d’Opleeuw (Gors-Opleeuw), Optimbulles (Jesseren), Cuvelier (Jesseren en Kerniel), Het Heuvelswijnhuisje (Kerniel), Clos Les Ramiers (Gotem) en Sassenbroek (Broekom).

Wijn meer beleven

Claudia Martens: “Het wijntoerisme is een vorm van beleveniseconomie waarin uiteraard de wijnproducten met hun producenten centraal staan, maar ook omgevingsfactoren een grote rol kunnen spelen. Wijn is beleving ervan door mensen. Uit mijn onderzoek blijkt dat er een zeer positieve groei plaatsvond in de Loonse wijnbouw. Maar desondanks staat Toerisme Borgloon als wijnbestemming nog niet waar ze graag zou willen staan. Mijn bachelorproef wil dan ook helpen nadenken over hoe de stad dit lokale wijntoerisme beter op de kaart kan zetten.”

Hoe ze dat heeft aangepakt leest u volgende keer.