Borgloon

Vanaf nu digitale erfgoedbeleving in stad Borgloon

De stad Borgloon en de Limburgse technologiespeler Helios Technologies bieden bezoekers vanaf vandaag een gratis app aan om onroerend erfgoed en bezienswaardigheden op een digitale manier te ontdekken. De app leidt de bezoeker op weg en biedt beeld, tekst en uitleg bij 40 Loonse bezienswaardigheden.

Binnenkort zullen een aantal erfgoedstukken door middel van Augmented Reality-technologie ook in 3D kunnen worden bekeken in de app. Dit project kadert in een samenwerking tussen Borgloon, Helios en de Thomas More Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen.

Borgloon is de tweede Limburgse stad die aansluit op het Helios-platform, ontwikkeld door de Limburgse ondernemers Joachim Moors en Christoph Klenner. Alles is beschikbaar via een makkelijk te gebruiken app voor iOS en Android.

Afscheid van de monolieten

“Over het hele grondgebied van Borgloon staan al meer dan 20 jaar betonnen monolieten opgesteld met (toeristische) informatie over het onroerend erfgoed”, aldus Jeroen Bellings, schepen van Onroerend Erfgoed. “Een aantal van deze monolieten zijn na onherstelbare schade verwijderd en anderen zijn weer erg afgetakeld. Het toerisme boomt hier. Er wordt nu gekozen voor een digitaal alternatief waarop alle info staat. mensen zullen ook oude gezichten en pentekeningen kunnen bekijken door te swipen.”

Vanuit de kern het ganse grondgebied

Bellings vertelt over de uitrol: “In een eerste fase wordt nu het stadscentrum in de applicatie. In 2022 zijn vervolgens de deelgemeenten aan de beurt om dan in een derde fase af te ronden met het aanbrengen van hedendaagse, sobere aanduidingen met basisinformatie ter hoogte van de bezienswaardigheden. De applicatie is vast en zeker een meerwaarde voor onze bewoners en bezoekers, die graag zien hoe bijvoorbeeld de Burchtheuvel er vroeger uitzag, hetgeen nu perfect mogelijk is aan de hand van oude foto’s die in de applicatie opgenomen zijn.”

Helios

“Alle informatie die schuilgaat achter de geschiedenis van een stad brengen we over in de app”, vult Joachim Moors van Helios aan. “Na Borgloon komt Zonnebeke aan de beurt. Uiteindelijk willen we gaan voor zoveel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten. Vooral de 3D gaat ervoor zorgen dat het leven van vroeger weer tot leven komt. Zo kan je Tongeren ontdekken door de ogen van een Romein. We willen geschiedenis zo veel relevanter en aantrekkelijker maken voor jonge mensen. Binnenkort zullen een aantal Loonse erfgoedstukken ook in 3D bewonderd kunnen worden in samenwerking met de Thomas More Hogeschool”, besluit Moors.

Joachim Moors ontwikkelde de app voor de stad. Schepen Bellings (rechts) verzamelde duizenden gegevens waarvan voornamelijk veel foto’s om content aan te leveren voor de app. Tussen hen een oude monoliet. Deze (op de Burchtheuvel) ziet er nog redelijk uit maar er zijn er vele die aan vervanging toe zijn