Borgloon

Drukke dagen voor Loonse bakker Wintmolders…appelbollen en worstenbroodjes super populair

De volgens Het Nieuwsblad beste bakker van Borgloon 2021, de Loonse bakker Peter Wintmolders, loopt zich stilaan warm voor Verloren Maandag, nu 10 januari. Dan vliegen er honderden appelbollen en worstenbroodjes de deur uit. Peter maakt ze kraakvers en biedt ze warm aan aan de klanten.

Aanstaande maandag 10 januari is het Verloren Maandag. Vooral in de provincie Antwerpen is het dan de traditie om worstenbroden en appelbollen te eten. Maar ook bakker Peter Wintmolders uit Hoepertingen houdt graag vast aan die gewoonte. “Ik zorg maandag voor warme worstenbroodjes en appelbollen à volonté”, klinkt hij enthousiast. Zijn bakkerij op de Tongersesteenweg te Hoepertingen is elke maandag open en dus zal hij alles uit de kast halen om er een festijn van te maken. Het gaat om honderden appelbollen en worstenbroodjes. “Ik doet dit zeer graag”, aldus Peter. “Het deeg maak ik op voorhand en ik besteed veel tijd aan de vierkantjes op maat die mooi rond de appel moeten geplooid worden. De appel zelf ontdoe ik van zijn klokhuis. Met een vleugje kaneel, boter en bloem in die opening krijgen we een lekkere vulling. Dan gaan ze de oven in.”

Traditie

Wintmolders houdt van het in stand houden van een traditie, die voornamelijk in het Antwerpse bestaat. “Families kwamen vroeger bij elkaar om appels te schillen bij de bakker. Dat was een topdag, beter dan de andere feesten!” Er doen verschillende versies de ronde over het ontstaan van Verloren Maandag. Zo zouden de arbeiders van de Antwerpse haven op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen mogen drinken. Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees met brood. Dat verloren vlees en brood zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag. Wat er ook van zij, voor bakker Peter wordt het zwoegen en zweten, maar hij is zoals altijd enthousiast en wil voor zijn klanten het beste. “Alles komt vanaf maandagmorgen in de vroegte vers de oven uit”, besluit hij.

Bakker Peter Wintmolders leeft voor zijn zaak